fallback

Световните компании са изгубили над 59 млрд. долара заради дейността си в Русия

Почти 1000 западни компании са се ангажирали да излязат или свият дейността си в Русия след инвазията ѝ в Украйна

19:01 | 10.06.22 г. 1

Световните компании са натрупали загуби за над 59 млрд. долара от дейността си в Русия, като тази сума ще се увеличи, докато санкциите удрят икономиката и продажбите, а спирането на дейността продължава, сочи преглед на публични изявления и подадени документи пред Комисията за ценни книжа и фондовите борси на САЩ, цитиран от в. Wall Street Journal.

Почти 1000 западни компании са се ангажирали да излязат или свият дейността си в Русия след инвазията ѝ в Украйна, посочват изследователи от университета Йейл.

Много от тях преоценят посочената стойност на тези руски бизнеси, тъй като отслабващата местна икономика и липсата на заинтересовани купувачи оставят някога ценните активи без стойност. Компаниите, които отчитат дейността си съгласно американските и международни стандарти, трябва да поемат разходи за обезценка, т.е. отписвания, когато стойността на активите намалее.

Отписванията до момента покриват редица индустрии – от банки и пивовари до производители, търговци на дребно, ресторанти и логистични компании, дори производител на вятърни турбини и компания за залесяване. Гигантът в бързото хранене McDonald’s очаква да отбележи счетоводен разход между 1,2 и 1,4 млрд. долара, след като договори продажбата на ресторантите си в Русия на местен лицензополучател. Exxon Mobil е отписал 3,4 млрд. долара, след като спря дейността по петролния си и газов проект в далечния изтока на Русия, а пивоварната компания Anheuser-Busch InBev пое отписване от 1,1 млрд. долара, решавайки да продаде дела си в руско съвместно дружество.

„Този кръг от обезценки не е краят“, казва Карла Нюнес, управляващ директор в компанията за управление на риска Kroll. “Докато кризата продължава, можем да станем свидетели на още финансови негативни последици, включително непряко влияние от конфликта“.

Някои компании отписват активи, изоставени в Русия. Ирландската компания за лизинг на самолети AerCap Holdings миналия месец пое счетоводно обезценка за 2,7 млрд. долара, която включваше отписване на стойността на над 100 самолета, които останаха в страната. Самолетите бяха отдадени на лизинг на руски авиолинии. Други лизингови компании понасят подобни удари.

Други компании допускат, че няма да реализират пари от дейността си в Русия още преди да са финализирали плановете си за излизане. Британският петролен гигант BP пое отписване за 25,5 млрд. долара от руските си притежания миналия месец, включително отписване на 13,5 млрд. долара акции от петролния производител „Роснефт“. Компанията не е казала как или кога смята да се раздели с руските си активи.

Дори някои компании, които запазват присъствие в Русия, отписват активи. Френският енергиен гигант TotalEnergies отписа 4,1 млрд. долара през април от стойността на резервите си от природен газ, позовавайки се на влиянието на западните санкции срещу Русия.

Комисията за ценните книжа и фондовите борси (SEC) миналия месец каза на компаниите, че трябва да представят ясно загуби, свързани с Русия, и че не трябва да коригират приходите си, за да добавят обратно прогнозна печалба, изгубена заради Русия.

Bank of New York Mellon, която през март заяви, че е спряла новия си банков бизнес в Русия, явно е нарушила тези насоки, когато отчете резултатите си за първите три месеца на тази година. Базираната в Ню Йорк банка отчете приходи за 4 млрд. долара по един показател, който включваше 88 млн. долара, добавени, за да отразят печалба, изгубена заради Русия. Говорител на банката е отказал коментар.

Инвеститорите явно имат смесени реакции към отписванията, отчасти защото повечето мултинационални компании имат сравнително малка експозиция към Русия, предполага академичното проучване.

Финансовите пазари „награждават компаниите за това, че напускат Русия“, показа скорошно проучване на Yale School of Management. Поскъпването на акциите на изтеглящите се компании „сериозно задминава разходите за еднократните обезценки на компаниите, които са отписали стойността на руските си активи“, заключават учените.

Проучване, базирано на различна методология, открива по-мека реакция на инвеститорите. Анализ на професор Вивек Астванш от Indiana University и други съавтори за краткосрочното пазарно влияние въз основа на над 200 корпоративни съобщения разкрива ясно изразено трансатлантическо разделение. Инвеститорите наказаха американските компании за оттеглянето им от Русия, а неамериканските компании – че не са се изтеглили, открива анализът.

Очакват се още отписвания и други свързани с Русия счетоводни корекции през следващите месеци, докато компаниите приключват с планираните си напускания.

British American Tobacco, чиито брандове включват Rothmans и Lucky Strike, заяви на 11 март, че е „стартирала процес на бързо прехвърляне на руския ни бизнес“. Това прехвърляне все още продължава, посочва говорител на BAT. Компанията не е записала обезценка, свързана с бизнес.

Счетоводният специалист Джак Чиселски казва, че компаниите може да забавят обявяването на обезценки, докато не са наясно точно колко ще бъде загубата.

Не искаш да обявяваш число, докато не се убеден, че то няма да се промени“, казва Чиселски, собственик на компанията за инвестиционни изследвания R.G. Associates Inc.

Много компании дават на инвеститорите сурови изчисления за това какви очакват да бъдат свързаните с Русия загуби.

Производителят ITT, който спря дейността си в Русия, заяви миналия месец, че очаква удар между 60 и 85 млн. долара върху приходите си тази година за „значителен спад на продажбите“ в страната. Това е малка част от общите приходи за 2,8 млрд. долара на производителя на специализирани компоненти за автомобилната, космическиата и енергийната индустрии.

Докато санкциите отслабват руската икономика, компаниите все още работещи там правят преоценка на бъдещата си печалба и счетоводни загуби. Гигантът в споделените пътувания Uber Technologies през май пое отписване за 182 млрд. долара от стойността на дела си в руско таксиметрово съвместно дружество заради прогнозите за продължителна рецесия на руската икономика. Uber заяви през февруари, че се оглежда за възможности да ускори планираната продажба на дела си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:00 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още