fallback

Стартъпите в цял свят преминаха през мрачно второ тримесечие

Инерцията на компаниите, осъществяващи първични публични предлагания, се е забавила рязко

12:29 | 08.07.22 г.

Броят на американските стртъпи, листнали акциите си на борсата, се е забавил сериозно, а свежото финансиране за подобни компании е спряло рязко, засилвайки сигналите, че инвеститорите в рисков капитал се сблъскват с по-предизвикателни пазари след период на бум, пише Wall Street Journal.

Инерцията на компаниите, осъществяващи първични публични предлагания (IPO), се е забавила рязко. През първата половина на тази година компаниите, листващи акциите си на борсата, са имали обща стойност на вписване от 49 млрд. долара, сочи проучване на PitchBook Data. Това е стръмно намаление спрямо рекордната сума от 777 млрд. долара за миналата година, показват данни, представени в четвъртък.

Според CB Insights финансирането на стартъпи в цял сят се е свило с 23% през второто тримесечие спрямо първото на тази година, което е вторият по големина тримесечен процентов спад на финансирането от десетилетие. Световното финансиране през второто тримесечие възлиза на 108,5 млрд. долара, показват данни на компанията.

Отдръпването следва десетилетие, в което ниските лихвени проценти помогнаха да се захранят инвестиции в рисков капитал в стартиращи компании, докато инвеститорите търсеха възвръщаемост. Стимулите от времето на пандемията и други облекчения засилиха тази тенденция, а инвеститорите насочиха парите си към дигитални стартъпи на фона на свързани с Covid-19 блокади в САЩ.

Две години по-късно лихвените проценти растат, за да се преодолее рекордната инфлация. Инвеститорите искат от стартъпите да затегнат коланите си и да подобрят маржовете си след продължителен период на приортизиране на растежа. Това накара стартъпите да съкращават персонал, да ограничат разходите си за маркетинг и да отменят проекти.

Приключените инвестиционни сделки в американски стартиращи компании са достигнали около 62 млрд. долара през второто тримесечие, което с около 15 млрд. долара по-малко от последното дъно през последните три месеца на 2020 г., посочва PitchBook.

Макар че настроенията около инвестициите в стартъпите се влошават, пазарът все още не е стигнал ниво на замръзване.

Данните за глобалното финансиране на стартъпи за второто тримесечие например все още са на шесто място по големина, посочват от CB Insights. Броят на сделките, които се сключват, също остава висок през второто тримесечие, посочва PitchBook.

Въпреки това PitchBook предупреждава, че се очаква стойността на сделките да спадне, докато стартъпите се сблъскват с внимателните настроения сред инвеститорите и икономическата несигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:02 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още