IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Титаните на Wall Street: Краят на глобализацията за Кен Молис

Светът трябва да бъде независим от международната търговия, смята главният изпълнителен директор на Moelis & Co.

16:48 | 29.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Кен Молис. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Кен Молис. Снимка: Bloomberg LP

В година, в която инвазията на Русия в Украйна изпраща вълна от сътресения на световните пазари, инфлацията се ускорява навсякъде по света, а веригите на доставки продължават да се затрудняват, най-големите инвеститори се опитват да направят оценка за дългосрочните последствия от последните събития.

Bloomberg обобщава мнението на трима пазарни визионери за следващите големи рискове през идните пет до десет години: Аби Джоузеф Коен, бивш стратег на Goldman Sachs Group Inc., която сега преподава в Колумбийския университет; главният изпълнителен директор на криптоборсата FTX Сам Банкман-Фрийд и Кен Молис, чиято инвестиционна банка съветва някои от най-големите компании в света.

Investor.bg представя техните прогнози в три отделни материала. Идва ред на Кен Молис:

Това, което виждаме пред нас сега, е деглобализация. Виждате нации, които гледат навътре и искат да гарантират, че ще могат да подкрепят себе си, казва Молис.

Вижте например Германия. Германската стратегия до този момент бе да подкрепи армията си с помощ от САЩ, финансовото си управление от ЕС, доставките на газ от Русия и крайния пазар от Китай. Това бе пълна глобализация на икономиката. Може да видите на този етап – смятам, че са в голяма беда.

Историята показва, че повечето страни не биха разчитали на външен фактор за нещо, което е важно за добруването им – храната е едно от тях, а енергията също е изключително важна. Сега всяко едно общество ще трябва да помисли: дали аутсорснах нещо, което сега не ми е удобно?

В лицето на САЩ имаме прекрасна страна, пълна с ресурсите, от които се нуждаем. Фактът, че нямаме енергийно снабдяване сега е избор. Но можем да направим този политически избор. Не смятам, че може да го обърнем незабавно, но това все пак може да стане. Имаме и храни.

Германия се постави в позиция, в която няма енергийни доставки. Спря ядрената енергия.

Погледнете какво се случва с руско-украинската война, там става много повече по отношение на веригите на доставка и чувството за сигурност. Ужасен съм от войната и инвазията, но смятам, че мотивацията и логиката ще подчертаят това за хората: мога ли да си осигуря основните неща? Всяка страна ще предприеме мерки, за да защити своите собствени граждани. И в резултат на това те може да се деглобализират преди вас.

Населението навсякъде по света иска да яде и да му е топло през зимата. То иска достъп до евтино електричество. Всичко това обаче се изпарява. До степента, в която усещаме политическите ефекти и в САЩ, смятам, че ще се справим с този проблем. Може да отнеме няколко години, но ще стане. Не всеки обаче има този избор.

Много по-трудно е за останалата част на света. Имаме невероятно земеделие и снабдяване с храни, имаме страхотни енергоизточници. Но голяма част от света зависи от доставките на хранителни продукти. Части от Африка са напълно зависими от украинските житни полета. А Русия също е огромен износител на зърно. Това е основната съставка, която спира хората да въстават. Видяхме го в Шри Ланка, където сте на девет хранения от това да имате едни много недоволни граждани, готови да предприемат извънредни действия, за да подсигурят семействата си.

Голяма част от обществото се опитва да стигне средната класа. Ако им увеличим разходите за електроенергия значително, те няма да са доволни. Смятам, че Арабската пролет в основата си започна заради цените на храните. Основният инстинкт е за храна, топлина, дрехи и грижа за семейството.

Някои от нашите политически действия тук (в САЩ – бел. ред.) ще имат много дългосрочни ефекти. Международната финансова система бе създадена, за да облекчи международните трансакции. И по този начин много хора държат пари във Федералния резерв – чувстваха, че парите не носят риск. Но тя съществува, за да улесни трансакциите. Замразихме банковите резерви на Русия. Значителен брой финансови министри по света ще трябва да се запитат: резервите им сигурни ли са?

Има много хора, които ме питат какво правя с активите си в Китай, какво правя с активите си в Хонконг. Има много западни инвестиции в Хонконг – какво ще стане, ако се окажем в подобно неразбирателство или конфликт, дали тези активи ще бъдат незабавно изоставени? Това са въпроси, които всеки ще си зададе, независимо дали говорят за това много, или не. Не казвам, че ще инвестираме 100% в собствената си страна. Но риск премията значително се увеличи.

САЩ са в добра позиция по отношение на това. Притеснява ме, че има възможност това да доведе до революция в населенията, които нямат контрол върху храните и електроенергията си. Притеснявам се да си помисля какво ще стане в някои страни, ако петролът стане 200 долар за барел или ако снабдяването с храни се наруши. Може да има последици, каквито не сме виждали.

Имам доста "бичи" поглед към света, казва Молис. Смятам, че хората ще се справят с това. Но също така смятам, че колкото по-бързо светът се фокусира върху това и признае, че трябва да се снабдява и да бъде независим от международната търговия, толкова по-добре за населението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още