IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Титаните на Wall Street: Още по-смъртоносната пандемия за Сам Банкман-Фрийд

Covid не ни показа най-лошия сценарий, смята изпълнителният директор на криптоборсата FTX

08:44 | 20.07.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Сам Банкман-Фрийд. Снимка:&nbsp;Jeenah Moon/Bloomberg</em></p>

Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

В година, в която инвазията на Русия в Украйна изпраща вълна от сътресения на световните пазари, инфлацията се ускорява навсякъде по света, а веригите на доставки продължават да се затрудняват, най-големите инвеститори се опитват да направят оценка за дългосрочните последствия от последните събития.

Bloomberg обобщава мнението на трима пазарни визионери за следващите големи рискове през идните пет до десет години: Аби Джоузеф Коен, бивш стратег на Goldman Sachs Group Inc., която сега преподава в Колумбийския университет; главният изпълнителен директор на криптоборсата FTX Сам Банкман-Фрийд и Кен Молис, чиято инвестиционна банка съветва някои от най-големите компании в света.

Investor.bg представя техните прогнози в три отделни материала. Първи е 30-годишният криптолидер Сам Банкман-Фрийд.

Едно нещо, което ми се струва особено важно за мен, е това как ще се справяме с бъдещи пандемии.

Covid не ни показа най-лошия сценарий. Наистина притесняващото е, ако имаме повторение на това, което се случи – но без да сме подготвени предварително – и всичко свършва, разпространявайки се по по-голямата част от света, но при по-голяма смъртност, убивайки много хора. Ако не можем да го ограничим като общество и в допълнение към причиняването на много смъртни случаи, икономиката ще спре на фона на хаос и блокади – още по-екстремна версия на това, което видяхме по времето на коронавируса.

Ясно е в ретроспекция, че не бяхме готови за Covid. Нямаше координация, що се отнася до това какъв трябва да е отговорът. Ако погледнете къде се намираме днес, не сме започнали да изпълняваме никой от тези процеси, които трябваше да сме направили миналия път.

Най-големият проблем е, че нямаше толкова много уроци, които научихме като общество. Ние се намираме на почти същото място, където бяхме преди това. Няма почти никакъв дискурс за бъдеща пандемия и почти никакъв импулс.

Нещата се разиграха доста зле и най-малкото можете да видите повторение на това, когато не само имаме налице огромни проблеми с веригата на доставка, но и в ретроспекция виждаме, че имаме огромно увеличение на паричното снабдяване, с което се опитва да се прикрие това, което иначе щеше да е разрушителен удар по икономиката.

Когато Covid затихна и нашите икономически и парични контрамерки отслабнаха, стана ясно, че всъщност не сме избегнали икономическия ефект от коронавируса. Той има огромно отрицателно въздействие. Погледнете инфлацията. Погледнете растящите лихви, отслабващата икономика и отслабващите пазари – което, в крайна сметка, може да бъде проследено до Covid или нашите отговори на него в опит да се справим с краткосрочните икономически ефекти.

Когато всичко приключи, ще сме похарчили десетки трилиони долари общо по света, опитвайки се да се справим с последиците от коронавируса. Това са наистина големи разходи. А все още не сме и приключили. Отрезвяващо е да видим мащаба на ефектите, плюс това, че дори не сме решили проблема. И всичко това е на фона на една работна сила, която може в голямата си част да се върне обратно към работата „на живо“. Ако има някой по-смъртоносен щам, може да има и много повече притеснения за връщането обратно на работа и може да видим много по-продължително влошаване на продуктивността.

Това постави голямо политическо и партийно напрежение върху САЩ и много други страни. Това, което наистина искате да стане, е да се изскубне коренът, така че да спрете пандемията да излезе извън контрол на първо място. Срежете я по-близо до корена и тогава няма да се налага да взимате тези трудни компромиси на по-късен етап. Това означава, че вместо да се караме за пазари, трябва се фокусираме върху това как можем да изградим добра вентилация в сгради, така че да има значително по-малко разпространение на пандемии през тях. Това ще е много по-здравословен фокус за нас като общество.

Една от добрите новини е, че този въпрос е важен и за демократите, и за републиканците – никой не иска пандемии. Не става въпрос за една партия срещу друга по начина, по който някои дебати за специфични техники за справяне се оказват. Положил съм значителни усилия, време и капитал, опитвайки се да постигна напредък в законодателството и политиките за  превенцията на пандемии.

Голяма част от дебата около Covid и пандемиите като цяло бе фокусиран върху неща като маските. Докато това стане тема на разговор, ние вече се бяхме провалили в по-важната цел. Като се сдобием със системи за ранно диагностициране, като се сдобием с добра вентилация в сградите, както и чрез комбинация от здрав разум, целта ще е да постигнем състояние, при което огнищата не се превръщат в пандемии на първо място. Състояние, при което не трябва да спираме икономиката, когато хората няма да трябва да умират, когато няма да се налага да правим компромиси. Надявам се, че ще можем да похарчим десетки милиарди долари днес, за да спестим десетки трилиони долари по-късно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
cyclop
преди 1 година
Само да ти обясня... По въпроса за плоскоглавите... Като конкретно имам предвид теб... Ако маската има "вентилче отпред." тя вече не е "НЕ пропуска частици с размерите на вируса на ковид И ОТ 2ТЕ СТРАНИ- и отвън , и отвътре"... Понеже вентилчето, иначе казано клапан, е една ДУПКА, откъдето се пропуска 100% нефилтриран издишваният въздух. А баща ти, да е жив и здрав, на 75 години изкарал тежко грип - боже, каква изненада. Никога не бил болен човекът, и внезапно да вземе да се разболее. Ейй, нищо, сега поне ваксинирахте ли го, въпреки че има пълноценен естествен имунитет и му е напълно излишно да се инжектира?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
юрист
преди 1 година
''... и да се предпазват от изключително лека, обикновена настинка с маски..'' Кажи го това на баща ми, който 75 ГОДИНИ НИКОГА не е бил лежащо болен в болница, беше здрав като камък, но го докопа ковид, лежа 25 дни в болница, беше със сатурация под 82 и едва го спасиха... Ти лично можеш ли да кажеш за себе си, че СЕДЕМДЕСЕТ И ПЕТ ПОСЛЕДОВАТЕЛНИ ГОДИНИ НИКОГА НЕ СИ ЛЕЖАЛ В БОЛНИЦА ПО НИКАКЪВ ПОВОД, а- или си с един куп хронични болести, обаче... морето ти е до колене, докато внезапно не отидеш на 2 метра под земята... Плоскоглавите *** са абсолютни аутсайтери- необразовани, смешни варвари, но това си е за тях...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
cyclop
преди 1 година
Плоскоглавите ваксизависими продължават да се кланят на Култа на Великата Наука и да се предпазват от изключително лека, обикновена настинка с маски, каквито се ползват при шлайфане на ръжда или циментопроизводство. Същият тип хора, които преди са ходели по баячки и врачки да им леят куршум, сега ходят при съвремените жреци на "науката" да им турят инжекция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
юрист
преди 1 година
Oтносно маските- да се знае, че от ковид предпазват САМО най- високият клас маски, на които има обозначение FFP3, като най- удобни са онези, които са с вентилче отпред.Просто тъканта, от която са създадени, НЕ пропуска частици с размерите на вируса на ковид И ОТ 2ТЕ СТРАНИ- и отвън , и отвътре. Да- те са най- скъпите маски на пазара, но си струват инвестицията, защото запазват ЖИВОТА ви. Който разбрал- разбрал...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
юрист
преди 1 година
""...Голяма част от дебата около Covid и пандемиите като цяло бе фокусиран върху неща като маските... Ами, няма как на хора, които НЕ ИСКАТ да ползват знанията си от 9 клас на средното ни образование, да искате да им ги припомняте- те просто НЕ ИСКАТ да си спомнят какво точно са учили за вирусите в нашите средни училища. Да- в други държави може да не се изучава този материал в средното образование, но в България не е така. Знанията не могат да се налеят с фуния в главата, както и не може да се изкорени невежеството и шаманизма от нечии празни кухи ти000кви. Който си е решил, че животът му е по-лесен, като *** на дърво, отива при врачки и баячки при проблеми със здравето му, защото- според него- науката медицина и науката специална микробиология не му дават научно обяснение на света около и в човешкото тяло- ще продължава в 21 век да се прави на много ""духовен" човек и да вярва в бабини деветини, и да неглижира НАУКАТА като цяло. Такива хора са непоправими не защото нямат интелекта да нучат едно просто нещо, а защото НЕ ИСКАТ да НАУКАТА да бъде водеща при даване на обяснение за микро- и макро- света около нас и неговите принципи и начини на действие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
cyclop
преди 1 година
СПОКОЙНО бе Санбакам Фрид, пандемии има по веднъж на 100 години, какво те кара да предположиш че идва следваща? Да не си чел сценария?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още