fallback

Мексико пусна 100-годишна облигация

Правителството се възползва от ниските пазарни лихви, за да набере дългосрочен капитал

16:17 | 06.10.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Правителството на Мексико емитира облигации с матуритет 100 години, за да се възползва от интереса на пазарите към облигациите и от ниските лихви, които се изискват от инвеститорите, съобщи Ройтерс.

Заявеният интерес към 100-годишните облигации е бил доста по-силен от очакваното, като са емитирани книжа за общо 1 млрд. долара. Предварителните очаквания на финансовото министерство са били за емисия от 500 млн. долара, съобщават близки до институцията лица.

Облигациите ще бъдат с доходност 6,1 на сто и вероятно ще привлекат вниманието на институционалните инвеститори. Според анализатори интересът към търговията с облигацията, както и постигнатата доходност, могат да послужат като отправна точка за бъдещи емисии на мексиканското правителство.

„В момента няма държавни облигации, които да носят 6% доходност“, посочва Клаус Шпилкамп от Bulltick Capital Management. Високият интерес на инвеститорите пък е сигнал за наличието на рисков апетит и насочването им към развиващите се страни.

Към момента фискалните позиции на Мексико са стабилни и правителството няма голяма нужда от набиране на капитал. Ниската доходност, изисквана от пазарите обаче, е накарала властите да емитират дългов инструмент с толкова голям матуритет, смятат анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:36 | 13.09.22 г.
fallback