fallback

Пропадането на среброто – предупредителен сигнал за инвеститорите?

При търговията трябва да се подхожда изключително внимателно с оглед пазарния срив, който видяхме през 2008 година

14:01 | 05.05.11 г. 8
Автор - снимка
Създател

Движението на цената на среброто от края на януари насам е, меко казано, драматично. Видяхме спиращо дъха рали, след което дойде буквалното пропадане на котировките.

От януари до края на април среброто се превърна в най-добре отплащащата се инвестиция в сектора на суровините, след което последва изтрезняване - пазарът на деривативи CME Group увеличи маржин изискването си за търговия със сребро

Според мнозина именно това стана причина за пропадане на котировките с 20 на сто спрямо постигнатия на 28 април рекорд.

Мнозина пазарни участници вероятно ще си спомнят аналогиите, които екипът на Bank of New York Mellon направи между случващото се през 2011 и това, което стана през 2008 година, пише CNBC.

Основното сравнение е, че тогава пазарът на суровини послужи като изпреварващ индикатор за срива на фондовите борси от есента на същата година.

„Един от най-значителните сигнали за аналогия с 2008 година е обръщането в тренда при голям брой от селскостопанските суровини – доста преди цената на петрола да достигне своя връх през юли“, обяснява анализаторът Саймън Дерик от банката.

„Фючърсите върху пшеницата отбелязаха силен спад от високите си нива, достигнати през февруари 2008 година. По времето, когато петролът и курсът на долара смениха посоката си на движение в средата на юли, пшеницата вече бе поевтиняла с 30%“, посочва специалистът.

Златото и среброто започнаха отстъплението си още през март 2008 година, доста преди срива на петрола от лятото на същата година.

„Макар да не започна драстичен спад преди летните месеци, тази смяна в настроенията вече се усещаше и бе доста полезна като предупредителен сигнал, че ситуацията се променя“, казва Дерик.

„Защо това, което се случи тогава, е важно днес? Простият отговор е - защото, макар историята никога да не се повтаря по абсолютно еднакъв начин, сходните обстоятелства често предизвикват сходни реакции“, обяснява той.

Поради тази причина Дерик се опасява, че случващото се със среброто не е просто временен пазарен трус. На фона на това се появяват и данни, че някои от големите инвеститори започват разпродажби, което само прави аналозите с 2008 година още по-актуални.

„В никой случай не твърдим, че 2011 година е точно копие на 2008. Това, което казваме, е свързано със същата съвкупност от предупредителни сигнали, които започват да се наблюдават на голям брой различни пазари“, предупреждава анализаторът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:31 | 14.09.22 г.
fallback