IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Не изключвайте възможността 2011 година да е по-лоша от 2008

Ситуацията тази година прилича много на начина, по който започна 2008 година, само че този път се говори за далеч повече пари

10:51 | 06.04.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Анализатор: Не изключвайте възможността 2011 година да е по-лоша от 2008

2011 година започва да прилича все повече на 2008 година, само че този път цифрите, за които се говори, са доста по-големи от тогава. Такова е мнението на анализатора на Bank of New York Mellon Саймън Дерик, пише CNBC. Именно тогава финансовата система изпадна в колапс след банкрута на инвестиционната банка Lehman Brothers.

“Петролните контракти с възможно най-близка дата на доставка например се търгуват почти на същите нива, на които и през април 2008 година, валутните резерви в глобален мащаб растат със сходен с тогавашния темп, а еврото се радва на интерес, тъй като пазарите са насочили вниманието си към следващия ход на Европейската централна банка“, обяснява Дерик.

Според неговите данни дори курсът долар/йена прави съпоставими движения като тези, предшестващи фалита на Bear Stearns.

Една огромна разлика между тогава и сега обаче е размерът на числата, които се обсъждат от инвеститорите.

„Този път битката в еврозоната е разделена на различни нива и се говори както на институционално, така и на държавно ниво“, заявява анализаторът.

„Ако заемите, предоставени на Northern Rock и Bear Stearns бяха с общ размер около 72,5 млрд. евро, какво да кажем за сумите, необходими за спасяване на Гърция и Ирландия“, коментира Дерик.

Гарантираните на Гърция и Ирландия кредити са в размер на 195 млрд. евро, което е с 2,7 пъти повече от средствата, заделени за спасяване на двете банки.

„От ценовите движения на пазарите на облигации ясно се вижда, че Ирландия и Гърция все още не получават доверието на инвеститорите. С оглед доходността по португалските облигации, която достига тази по ирландските, изглежда оправдано да се каже, че доверието към периферните на еврозоната страни се срива, а не се стабилизира“, посочва анализаторът.

Въпросът за пазарните участници е дали сривът на доверието към държавите е по-важен от загубата на доверието към две сравнително второразредни банкови институции, завършва многозначително авторът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 13 години
Мязяте на СДС/Софийска Духовна Семинария/Освен да показвате колко много знаете на тема криза и да докарвате още мизерия с тъпите си, на най-висока цена приказки друго миожете ли?Млъкнете за една седмица да забогатеем, че тогава имаите наглостта да искате пенсиите си. Да се задавите с корабиите и киселото си мляко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още