fallback

Какво е общото между жабите и облигационерите?

Изпълнителният директор на Pimco Бил Грос прави интересна аналогия за опасностите, които заплашват инвеститорите в облигации

08:15 | 03.06.11 г. 4
Автор - снимка
Създател

Пуснете жаба в съд, пълен с вода, на стайна температура и ще видите, че тя опитва да се адаптира към новата среда. Колкото по-висока става температурата, толкова по-вероятно е адаптацията да приключи с жабешки бутчета за вечеря.

Тази история бе използвана от Бил Грос, изпълнителен директор на най-големия фонд за инвестиции в облигации – Pimco, за илюстриране на опасностите, които застрашават инвеститорите в облигации. От началото на годината те се радват на добра възвращаемост, но това не може да продължава вечно, предупреждава той, цитиран от CNBC.

“Точно както и Вавилонската кула, държавните ценни книжа не могат да бъдат небесен рай, тъй като са приковани към земята“, обяснява Грос в редовното си месечно писмо до инвеститорите.

„Точно както постепенно подгрявате водата на бедната жаба, монетарната политика на развитите страни предизвиква увеличение на възвращаемостта от облигациите през последните две и половина години след банкрута на Lehman Brothers”, посочва Грос.

“Малко по малко доходността върви надолу, лека-полека цените на облигациите се повишават и еуфорията при жабата изглежда сякаш няма опасност. В момента обаче, когато потенциалът за дори още по-ниски лихви изчезне, бъдещото ни предястие от жабешки бутчета започва да се чувства доста некомфортно“, смята специалистът.

На фона на това, че всички - от Китай до Федералния резерв - изкупуват облигации, Грос смята, че инвеститорите може и да бъдат шокирани по същия начин, по който и жабата от неговия пример.

„Цените вече достигат точката на кипене, а купоните дори са отрицателни, ако се пресметне инфлацията. Общата възвращаемост, както и жабата ни, вече са сготвени, а ако не са, то вероятно са в тенджера, където възвращаемостта ще е доста ниска“, завършва метафорично Грос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:59 | 13.09.22 г.
fallback