IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е общото между жабите и облигационерите?

Изпълнителният директор на Pimco Бил Грос прави интересна аналогия за опасностите, които заплашват инвеститорите в облигации

08:15 | 03.06.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Какво е общото между жабите и облигационерите?

Пуснете жаба в съд, пълен с вода, на стайна температура и ще видите, че тя опитва да се адаптира към новата среда. Колкото по-висока става температурата, толкова по-вероятно е адаптацията да приключи с жабешки бутчета за вечеря.

Тази история бе използвана от Бил Грос, изпълнителен директор на най-големия фонд за инвестиции в облигации – Pimco, за илюстриране на опасностите, които застрашават инвеститорите в облигации. От началото на годината те се радват на добра възвращаемост, но това не може да продължава вечно, предупреждава той, цитиран от CNBC.

“Точно както и Вавилонската кула, държавните ценни книжа не могат да бъдат небесен рай, тъй като са приковани към земята“, обяснява Грос в редовното си месечно писмо до инвеститорите.

„Точно както постепенно подгрявате водата на бедната жаба, монетарната политика на развитите страни предизвиква увеличение на възвращаемостта от облигациите през последните две и половина години след банкрута на Lehman Brothers”, посочва Грос.

“Малко по малко доходността върви надолу, лека-полека цените на облигациите се повишават и еуфорията при жабата изглежда сякаш няма опасност. В момента обаче, когато потенциалът за дори още по-ниски лихви изчезне, бъдещото ни предястие от жабешки бутчета започва да се чувства доста некомфортно“, смята специалистът.

На фона на това, че всички - от Китай до Федералния резерв - изкупуват облигации, Грос смята, че инвеститорите може и да бъдат шокирани по същия начин, по който и жабата от неговия пример.

„Цените вече достигат точката на кипене, а купоните дори са отрицателни, ако се пресметне инфлацията. Общата възвращаемост, както и жабата ни, вече са сготвени, а ако не са, то вероятно са в тенджера, където възвращаемостта ще е доста ниска“, завършва метафорично Грос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
lozkhris
преди 12 години
Пич, айде да престанеш да постваш една и съща глупост по всяка тема. Какво правят ***, че търпят този спам?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
Иван Митев
преди 12 години
Полезно е да се знае, че Централните банки (наравно с останлите участници в стопанския живот) са жертви в "Капана на парите"."Капан на парите означава: Капан е ползване на Незлатни пари, при условия на запазен начин на държавно финансово управление от време със "Златни пари", защото се подсигурява развитие на диспропорции и криза.Например - Днес работата на ФЕД е затруднена, защото при наличие в САЩ на Грешката на Джон Лоу, ФЕД е една от жертвите и няма възможност за полезно решение за успешно преодоляване на криза.Грешка на Джон Лоу означава По инициатива на Джон Лоу създадена грешка ползване на Незлатни пари, при запазен начин на държавно финансово управление от време със Златни пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
citizen_bg
преди 12 години
Така е! Печеленето от лихварство е само за привилегированите :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
Ricco
преди 12 години
"купоните дори са отрицателни, ако се пресметне инфлацията"Ами разбира се! Все пак, една от задачите на централните банки е да направи така, че да се печели колкото може по-малко от лихварство (каквото на практика е заемането на пари на държавите).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още