IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръст от 6,8% на пътуванията със самолети през май на годишна база

Основната заслуга е на европейските авиопревозвачи с 10,9% ръст

19:26 | 30.06.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Броят на пътуванията със самолети е нараснал през май с 6,8% на годишна база, съобщиха от Международната асоциация за въздушен транспорт (International Air Transport Association - IATA), цитирани от Ройтерс.

Превозените товари обаче, които са важен индикатор за световната търговия, са намалели с 4% на годишна база, но са се увеличили с 1,2% в сравнение с предходния месец, се посочва в съобщението.

Според IATA това ще облекчи напрежението върху печалбите на авиопревозвачите, засегнати от високите цени на горивата.

„Има рискове, свързани с политическите вълнения в Близкия Изток и европейската валутна криза“, заяви генералният директор и главен изпълнителен директор на организацията Джовани Бисиняни.

Политическите смутове в Египет и Тунис се отразиха драматично върху полетите до двете държави, които намаляха с 20% по данни на IATA.

Авиопревозвачите от Европа са реализирали ръст от 10,9%, подкрепян от нарастващата икономическа активност в северна Европа, а отслабването на еврото окуражава търговията, се посочва в съобщението.

„Все още очакваме браншът да е на печалба от 4 млрд. долара през тази година. Това е трогателна печалба от 0,7% и още един шок може да промени бъдещето на бизнеса драматично. Това е още една тежка година за доста крехката индустрия“, посочи Бисиняни.

От IATA прогнозираха 8% ръст на приходите през годината до около 600 млрд. долара. Предвижда се товарните полети да нараснат с 9% до 72 млрд. долара.

Международните пътувания в първа и бизнес класа намаляха заради японската криза, спада в международната търговия и безредиците в Близкия Изток, съобщи IATA през миналата седмица в месечен доклад за пътуванията през април.

В асоциацията членуват авиокомпании, чийто пазарен дял в международните полети е 93%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още