fallback

Над развития свят надвисва все по-голяма опасност от нова рецесия

Нагласите, че централните банки трябва да използват целия арсенал от средства за борба с кризата стават все по-осезаеми, показва проучване на Ройтерс

15:04 | 15.09.11 г. 4
Автор - снимка
Създател

Икономиките от развития свят все по-отчетливо попадат в капана на слабия икономически растеж, който заплашва да ги върне обратно към рецесията. При това ситуацията се развива в момент, когато полето за политически маневри става все по-ограничено, се казва в проучване на Ройтерс.

Изследването, което е проведено сред повече от 250 икономисти от Северна Америка, Европа и Япония, показва набиращи сила нагласи, че централните банки ще трябва да използват целия арсенал от средства, с които може да се предотврати връщането към рецесия.

Медианната оценка на възможността за втора рецесия в САЩ, еврозоната и Великобритания се е увеличила до едно към три. Това е обезпокоително с оглед факта, че при подобни нагласи в миналото рецесионният сценарий се е осъществявал, посочват от Ройтерс.

В исторически план доста рядко е имало ситуации, при които медианната оценка за предстояща рецесия да е била едно към две.

„Американската икономика е опасно близо до състояние на застой. Буфери вече няма и дори един умерен шок би могъл да изкара страната извън релси“, коментира Анета Марковска, икономист в Societe Generale.

На този етап по-малки са шансовете за рецесия според икономистите, работещи във финансовия сектор. Като най-оптимистични пък могат да се определят ръководителите на централни банки, които изказват мнения, че няма сигнали за предстояща нова рецесия.

Като цяло икономистите не очакват увеличение на лихвения процент нито в еврозоната, нито на Острова или в САЩ. Причината за това е консенсусът, че възстановяването на икономиките изглежда твърде далечно.

Очакванията са дори Европейската централна банка да прибегне до понижение на основния лихвен процент, след като на два пъти през тази година бе извършено увеличение с по четвърт процентен пункт. След тези решения обаче дълговата криза в еврозоната набра сила и позицията на ЕЦБ омекна.

„Намираме се в ситуация, при която неочакваните сценарии стават все по-вероятни. Това увеличава перспективите централните банки да прибегнат към ново вливане на ликвидност на пазарите“, коментира Дивян Шах от IFR Markets.

Шансът Английската централна банка да предприеме нов кръг от вливане на ликвидност се е увеличил до 40 на сто. Дебати за подобни действия вече има и в кръговете на ЕЦБ и Фед, коментират анализатори. Това води до очаквания, че при слаби данни за икономиките през третото тримесечие може да има нови операции в подкрепа на пазара, показват нагласите от изследването на Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:42 | 13.09.22 г.
fallback