IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над развития свят надвисва все по-голяма опасност от нова рецесия

Нагласите, че централните банки трябва да използват целия арсенал от средства за борба с кризата стават все по-осезаеми, показва проучване на Ройтерс

15:04 | 15.09.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Над развития свят надвисва все по-голяма опасност от нова рецесия

Икономиките от развития свят все по-отчетливо попадат в капана на слабия икономически растеж, който заплашва да ги върне обратно към рецесията. При това ситуацията се развива в момент, когато полето за политически маневри става все по-ограничено, се казва в проучване на Ройтерс.

Изследването, което е проведено сред повече от 250 икономисти от Северна Америка, Европа и Япония, показва набиращи сила нагласи, че централните банки ще трябва да използват целия арсенал от средства, с които може да се предотврати връщането към рецесия.

Медианната оценка на възможността за втора рецесия в САЩ, еврозоната и Великобритания се е увеличила до едно към три. Това е обезпокоително с оглед факта, че при подобни нагласи в миналото рецесионният сценарий се е осъществявал, посочват от Ройтерс.

В исторически план доста рядко е имало ситуации, при които медианната оценка за предстояща рецесия да е била едно към две.

„Американската икономика е опасно близо до състояние на застой. Буфери вече няма и дори един умерен шок би могъл да изкара страната извън релси“, коментира Анета Марковска, икономист в Societe Generale.

На този етап по-малки са шансовете за рецесия според икономистите, работещи във финансовия сектор. Като най-оптимистични пък могат да се определят ръководителите на централни банки, които изказват мнения, че няма сигнали за предстояща нова рецесия.

Като цяло икономистите не очакват увеличение на лихвения процент нито в еврозоната, нито на Острова или в САЩ. Причината за това е консенсусът, че възстановяването на икономиките изглежда твърде далечно.

Очакванията са дори Европейската централна банка да прибегне до понижение на основния лихвен процент, след като на два пъти през тази година бе извършено увеличение с по четвърт процентен пункт. След тези решения обаче дълговата криза в еврозоната набра сила и позицията на ЕЦБ омекна.

„Намираме се в ситуация, при която неочакваните сценарии стават все по-вероятни. Това увеличава перспективите централните банки да прибегнат към ново вливане на ликвидност на пазарите“, коментира Дивян Шах от IFR Markets.

Шансът Английската централна банка да предприеме нов кръг от вливане на ликвидност се е увеличил до 40 на сто. Дебати за подобни действия вече има и в кръговете на ЕЦБ и Фед, коментират анализатори. Това води до очаквания, че при слаби данни за икономиките през третото тримесечие може да има нови операции в подкрепа на пазара, показват нагласите от изследването на Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
seabank
преди 12 години
Не е на добре това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Факт е, че цялата система е като един балон който се надува и скоро ще се спука. В обръщение са около 800 пъти повече от всички стоки и услуги, които са произведени в световен мащаб. Много хора си мислят, че заемите идват от депозитите на хората, което е грешка. Всъщност парите, които дават като кредит не идват от депозити, нито от самата печалба на банката, а от самото обещание на кредитополучателя, че ще върне заема. Слагайки подписа си на документите, клиентът гарантира, че ще изплати заема и лихвите или в противен случай ще загуби къщата,колата или друго имущество. Срещу тази гаранция банката просто създава съответното количество пари като го вписва в сметката на кредитополучателя. Преди време количеството на парите(златото) не можело да надвишава количеството на стоките и услугите, които обществото можело да разменя. Така за да се увеличи количеството злато трябвало да бъде открито самото то, да бъде изкопано в някоя златна мина примерно. В настоящето обаче парите буквално се създават с даването на заеми или като Дълг(веднага с подписа на искащия заем). Колкото повече заеми дават банките, толкова по-богати стават самите те. И така лимитът на количеството пари може да е само един сборът на всички дългове на хората, а те са постоянно нарастващи. Вече 60 години САЩ съществуват на кредит. Цялата им финансова система си е чиста пирамида за ограбване на хората. Единственото, което се произвежда в САЩ е оръжие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Pivoley
преди 12 години
И защо досега, след като през последните 2 години беше налята толкова много ликвидност, нещата се сговниха още повече, вместо да се подобрят? Ей на тоя въпрос трябва да си отговорят политиците и икономическите им съветници, преди да правят простотии. Ако причината за идващата рецесия е прекаленото натрупване на дълг в цялата система, то наливането на още ликвидност, която ще доведе до още по-голямо натрупване на дълг е пълен абсурд. Изходът май остава само един - най-задлъжнелите и неефективни бизнеси да бъдат оставени да фалират и тези които оцелеят да изведат икономиките към растеж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
vembata
преди 12 години
Всеки ден все нови и нови плуралисти им идва идеята че спасението ще е трудно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още