IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България отстъпва до 59-то място в света по условия за правене на бизнес

За шеста поредна година най-доброто място за правене на бизнес в класацията на Световната банка е Сингапур

12:27 | 20.10.11 г. 2
България отстъпва до 59-то място в света по условия за правене на бизнес

За шеста поредна година най-доброто място за правене на бизнес според Световната банка е Сингапур. Втората позиция е за Хонконг, трета се нарежда Нова Зеландия, а на четвърто място са САЩ.

Южна Корея се е изкачила до 8-ма позиция в тазгодишната класация, докато миналата година е била на 15-то място.

Най-голям скок в класацията отбелязва Мароко. Миналата година страната е била 115-та в подреждането, а тази година заема 94-то място.

Световната банка отчита, че рекорден брой правителства на страни от Субсахарска Африка (държавите южно от пустинята Сахара) са променили сериозно регулаторните си режими и значително са улеснили стартирането на бизнес и последващото опериране на фирмите там в 12-те месеца до края на май т. г.

Институцията допълва, че реформаторският дух се наблюдава като цяло в глобален план. Много страни са насочили усилията си към промени на регулаторните режими при започването на бизнес, регистрирането на собственост и издаването на разрешителни за строеж. Все повече са държавите, които засилват законовите институции, реформират уреждането на несъстоятелността и защитата на инвеститорите.

В периода юни 2010 – май 2011 г. в 145 от държавите в класацията са приложени общо 245 институционални и регулаторни реформи, което е с 13% повече спрямо миналата година, отчитат от Световната банка.

Институцията отличава сериозните постижения на Малайзия, която е електронизирала работата на съдилищата, като бизнесът и гражданите могат да подават заявления и друга документация изцяло по електронен път.

В периода 2005-2011 г. Грузия е страната, която е успяла най-сериозно да стопи разликите с първенеца в класацията по правене на бизнес на Световната банка, показват още данните на институцията. На другия полюс се намира отново Чад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
BigBear
преди 12 години
Част от параметрите са свързани с БВП на глава от населението - примерно изчисляват се разходи и се нормират през БВП на страната. Така богатите страни имат предимство пред бедните. Ако една процедура в Сингапур и в България струва 100 долара но в Сингапур имат примерно 10 пъти по голям БВП на глава на населението, автоматично по съответния критерий отиваме в дъното на класацията независимо от това, че на бизнеса струва еднакво...Електронните документи плюс опростяване на процедурите за внос и и износ като брой документи биха могли да ни дръпнат доста напред. Също така намаляване на сроковете за административни и съдебни решения и проста процедура за фалит...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
dakl
преди 12 години
От както Б.Б. е на власт посоката винаги е една и съща!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още