fallback

Кадафи е изнесъл над 200 млрд. долара

Сумата, с която семейството на разстреляния бивш ръководител на Либия е разполагало, е двойно по-голяма от първоначално предполаганата

10:56 | 22.10.11 г. 12
Автор - снимка
Създател

Либийският ръководител Муамар Кадафи, който беше убит в четвъртък в Сирт, е успял да изнесе тайно от Либия и да инвестира в чужбина повече от 200 млрд. долара - два пъти повече от сумата, която е известна на западните правителства, твърди в днешния си брой всекидневникът Los Angeles Times.

Вестникът се позовава на анонимни либийски представители, според които американското правителство е установило през пролетта, че режимът притежава около 37 млрд. долара в банкови сметки и като инвестиции в САЩ. 

Американските власти веднага замразиха тези авоари, за да не допуснат близките на бившия либийски лидер да ги прехвърлят на друго място, допълва вестникът.

Правителствата на Франция, Италия, Великобритания и Германия на свой ред замразиха 30 млрд. долара либийски авоари. До неотдавна се изчисляваше, че Кадафи може да е отклонил още 30 млрд. долара на други места и да разполага общо със 100 млрд. долара.

Оказало се, че през годините Кадафи тайно е прехвърлял десетки милиарди долари в чужбина и е инвестирал в апетитни проекти във всяка голяма страна в Близкия изток и Югоизточна Азия.

Полковникът и семейството му са можели да се възползват от тези средства когато пожелаят, посочва вестникът. 

Сваленият либийски лидер, който управляваше северноафриканската държава в продължение на 42 години, беше заловен жив в четвъртък в района на Сирт, след като се опитваше да пробие блокадата на бунтовниците и застрелян малко след това при обстоятелства, които не са напълно изяснени. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:03 | 13.09.22 г.
fallback