IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кадафи е изнесъл над 200 млрд. долара

Сумата, с която семейството на разстреляния бивш ръководител на Либия е разполагало, е двойно по-голяма от първоначално предполаганата

10:56 | 22.10.11 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	Приживе либийският лидер е разполагал с огромни средства. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Приживе либийският лидер е разполагал с огромни средства. Снимка: Ройтерс

Либийският ръководител Муамар Кадафи, който беше убит в четвъртък в Сирт, е успял да изнесе тайно от Либия и да инвестира в чужбина повече от 200 млрд. долара - два пъти повече от сумата, която е известна на западните правителства, твърди в днешния си брой всекидневникът Los Angeles Times.

Вестникът се позовава на анонимни либийски представители, според които американското правителство е установило през пролетта, че режимът притежава около 37 млрд. долара в банкови сметки и като инвестиции в САЩ. 

Американските власти веднага замразиха тези авоари, за да не допуснат близките на бившия либийски лидер да ги прехвърлят на друго място, допълва вестникът.

Правителствата на Франция, Италия, Великобритания и Германия на свой ред замразиха 30 млрд. долара либийски авоари. До неотдавна се изчисляваше, че Кадафи може да е отклонил още 30 млрд. долара на други места и да разполага общо със 100 млрд. долара.

Оказало се, че през годините Кадафи тайно е прехвърлял десетки милиарди долари в чужбина и е инвестирал в апетитни проекти във всяка голяма страна в Близкия изток и Югоизточна Азия.

Полковникът и семейството му са можели да се възползват от тези средства когато пожелаят, посочва вестникът. 

Сваленият либийски лидер, който управляваше северноафриканската държава в продължение на 42 години, беше заловен жив в четвъртък в района на Сирт, след като се опитваше да пробие блокадата на бунтовниците и застрелян малко след това при обстоятелства, които не са напълно изяснени. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Кадафи е мъртъв, а в Либия започва геноцид над либийците, демократичен геноцид, а новата Световна война може вече да се смята за факт.Видяхме как цивилизовано дивата обезумяла тълпа съблича един мъртвец, плюе го, рита го и го влачи по улиците. Западът отново приветства цивилизованите ***. Защото били съюзник, който щял да им отстъпи правата върху добива на нефт в Либия. Е, щом Западните правителства приветстват подобни нечовешки, извратени постъпки, то аз питам не са ли държавните глави на Запада също така извратени? Не е ли един гнусен извратеняк президентът на САЩ -Барак Обама, който явно се радваше на гаврата? Кой заповяда всичко това? Хилъри Клинтън, бивша съпруга на един друг извратеняк Бил Клинтън. Кадафи трябва да бъде убит или пленен! Това го казва Хилъри Клинтън. Жената, която търси убийства и смърт-каква е? Нормалните хора се чудят как политик на такъв висок пост може да бъде така кръвожаден. Още веднаж се доказва, че тази велика нация-САЩ е основана от изгонените европейски бандити и престъпници ! А нашият Бойко Борисов се радва, когато получи похвала от извратеняците. Да не би и той нещо да се е извратил?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Сериозно започвам да се притеснявам за бъдещето и за децата си. Светът е полудял от алчност. Понякога си мисля, че гледам мрачен апокалиптичен филм, при това черно, бял. Какво им става на тези хора? До къде искат да ни докарат? Нападат държави, избиват хора обират ги най-безскрупулно, после поставят марионетни правителства, които обричат народите си на пълна мизерия и нищета. И това се случва навсякъде! Какво се случи с тази демокрация? Какво се случи с човещината? Капитализма окончателно се раздели с демокрацията. Трябва ни нов, по-добър строй, където има СПРАВЕДЛИВОСТ! Това, така не може и не бива да продължава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Полковник Кадафи от две и повече десетилетия е трън в очите на САЩ (и от там на НАТО), защото национализира нефта, изгони американските нефтени компании и давайки концесии на чужди компании се ръководеше от интереса на дъжавата и либийското население. Е, това демократичния и правов свят НЕ можаха да му простят... Нека да припомним само някои от "правилата" на "демократичния и правов свят" (или т.нар. "евроатлантически ценности" ): 1, узаконена *** и което е още по лошо- узаконено осиновяване на деца от ***. 2, узаконена проституция. 3, узаконена търговия с наркотици... А като прибавим към това и нестихващите западни мераци за ограбване на третия свят... Кадафи се беше погрижил либийците икономически да живеят добре. Диктатура, да, в известен смисъл имаше. Но защо сега първото демократично решение в Либия е да върнат Шариата разрешенто многоженство, забранени разводи и т.н.....това което Кадафи не разрешаваше??? Това ли е демокрацията на Американците??? Второто навярно ще е, да разрешат Гей парадите в Либия.......?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Масоните "евреи и американците" определят кой ще живее и кой ще умре.Кадафито беше напълнил либийците с пари, беше ги направил богати и мързеливи, беше им осигурил и ниско платен наемен труд, на гастарбайтери от българя и други бедняци-клошари, а какво му се случи само? А какво ли пък трябва да му се случи тук, у нас, на т.нар. български Кадафи, след като държи в постоянна бедност и безпаричие хората на България?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
http://***.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=7753&edition_id=108&format=html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 12 години
Американците са последните, които трябва да бъдат подценявани. Както всеки добър играч, и те смятат с няколко хода напред и Полковника, който лично на мен ми беше симпатичен, е поредното доказателство. Изключително хитра и коварна постановка му отиграха янките! Отнесе го като куцо пиле домат и малко хора разбраха, че всичко беше именно заради безценния долар! Кадафи съвсем насериозно беше спопделил, че обмисля планове да започне да продава либийския нефт срещу евра, а това щеше да е лош пример, нали? По-лошото е, че и в Европа е имало доста мераклии за такава сделка - видно от "бомбардировките" и там... :lol:Сега ни Кадафи вече ще може нещо да направи, ни еврото някога ще смени долара като резервна валута, ако изобщо оцелее... Вече ми е по-интересно на юана какво са му скроили... ? :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 2
stone kold
преди 12 години
на-големия кошмар на сатаните в Америка е спада на потреблението тоест те ще имат по малка част от живота и душите на хората в техните ръце
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 4
stone kold
преди 12 години
Америка няма абсолютни никакъв проблем на тема пари ама никакъв имат си не в изобилие ами в повече от излишък на тях това не им е проблема проблема им е че с тези пари трудно постигат своето ..... те имат нещо хартийки с ликове и символи на сатаните им($) с което все по трудно поробва хората и ги кара да работят представете си че света каже баста не ви зачитаме хартийките ко става?те имат планини с хартиийки много големи виртуални сметки в компютрите си и военна сила и ако света скочи единен с Америка е свършено достатъчно икономически да я игнорират....браво на Кадафи но за американците пак казвам парите не са проблем ше си напечатат колко не сърце им иска а колко дървета има по света
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Vola.X
преди 12 години
Евала на Кадафито
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
Боян
преди 12 години
Така е да, но се захващат само с малки мишоци, не скачат на едри риби като Иран примерно, да не казвам далеч по-едри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още