IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Бил Гейтс ще направи света по-справедлив

Основателят на Microsoft ще представи пред лидерите на Г-20 своята концепция за спасение на икономиката

12:42 | 03.11.11 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	Фондацията Bill und Melinda Gates Foundation е най-големият световен дарител, като през &nbsp;2010 г. е дарила &nbsp;2,6 млрд. долара. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Фондацията Bill und Melinda Gates Foundation е най-големият световен дарител, като през  2010 г. е дарила  2,6 млрд. долара. Снимка: Ройтерс

Според Гейтс има опасност заради помощта за Гърция най-бедните страни в света да изпаднат от радара на по-богатите.

„Сегашната икономическа криза не трябва да ни отклони от това, да помогнем на най-бедните държави. Това би било недалновидно решение. Тези страни имат огромна нужда от хранителни стоки, суровини и работна ръка. Много скоро те ще станат важна част от световната икономика. Разходите за помощ и иновация за най-бедните всъщност са инвестиция, която ще се отблагодари подобаващо“, казва Гейтс.

Повечето индустриални страни се нуждаят от допълнителни средства, за да помагат на по-бедните. Само така ще могат да достигнат самозаложените ангажименти за борба с бедността в размер на 0,7% от световната икономика, смята Гейтс.

Според него е важно още помощта да е обвързана в областите, които имат най-голямо влияние за развитието, като например иновации в селското стопанство, като по-плодородни сортове, или нови ваксини срещу смъртоносни ротавируси или инфекции на белите дробове. „Който мисли в краткосрочен план, просто се бори срещу глада на едно място, а след това – на следващото, вместо да помогне на селяните да станат по-производителни. Кризата в Африка показва какво се случва, когато иновациите се отлагат постоянно“, казва още Гейтс.

В разговора си с вестника предприемачът заявява, че решението за помощите към най-бедните си остава политическо. „Бюджетите на европейците са под голям натиск, но помощта е до най-много 1,5% от всички разходи. Парите за мрежи срещу комарите, пренасящи малария, за ваксини за децата или за лекарства за болните от СПИН, разбира се, просто могат да бъдат задраскани. Но тъкмо това са разходите, които имат директно влияние върху човешкия живот“, пояснява още Гейтс.

В доклада си той предлага Г-20 да избере един от следните варианти: данък върху финансовите транзакции, повишаване на данъците за тютюневи изделия или данък върху керосина и корабното гориво. Личен негов фаворит е данъкът върху тютюневи изделия, защото представлява Win-Win ситуация.

„Когато данъците се повишат, ще има по-малко пушачи и по-малко хора ще се разболяват. А приходите ще може да се изхарчат за добра цел. Също и данък върху въглеродния диоксид не е толкова лоша идея. Така горивата за транспорт ще поскъпнат и ще дадат шанс на иновационни решения за защита на климата. А тъкмо селяните в Африка са тези, които най-много страдат от глобалното затопляне. Впрочем, учудвам се, че събираният от векове в Англия данък върху сделките с ценни книжа не намира почва и в други страни. Той генерира добри постъпления и не е навредил на имиджа на Лондон като финансова дестинация“, казва още Гейтс.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
newkid
преди 12 години
Много добър въпрос - див и неграмотен или консуматор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
creepazoid
преди 12 години
Кое е по-лошо: да си див и неграмотен или да си консуматор?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
stone kold
преди 12 години
единственото за което му пука е собствената изгода целта му е от неграмотни и диви хора да ги направи потребители и консуматори те тва иска....и ще каже ето видите ли колко съм добър какво направих за вас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Чичо Бил ще даде идея как ще направим света Утопия, ще плесне с ръце, Windowsa ще се рестартира и всички ще живеем чудесно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
и как Йосифе, Бил ще направи света по добър като участва във създаване на ваксини за елеминиране на децата в африка ли?има много материяли за това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
йосиф
преди 12 години
Това е три мнения и трите в типичен българо-нихилистичен стил...после защо сме ***....бедни и нещастни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
supertrader
преди 12 години
Глупости на таркалета , икономика не се развива с още данъци а с добра събираемост на данъците и ниските им ставки.На бедните страни няма защо да им се помага , достатъчно е да не им се пречи да си решат проблемите , а на тях усилено им се пречи и затова са бедни..те са окупирани от корпоративните монополи и ги държат бедни за да могат да изсмуткват от тях даром каквото има за изсмукване. В момента на Гърция се пречи да си въведе драхмата и да се откъсне от скъпото и стабилно евро , а това отдавна вече трябваше да се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
абсурд невъзможно е хората са казали сит на гладен не вярва.....тоест може да стане но човек не е достатъчно зрял за това човешката злоба и алчност и желание за поробване и зависимост правят това невъзможно според мен никога няма да се полу4и това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
melon
преди 12 години
Всичко звучи прекрасно и изведнъж - по-плодородни сортове(може би ГМО),ваксини и т.н. В Африка си мисля, че основния проблем е корупцията, затова има проблеми. А тази корупция някой я поддържа...Ох, искам да не съм прав! Дано греша!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още