fallback

Как Бил Гейтс ще направи света по-справедлив

Основателят на Microsoft ще представи пред лидерите на Г-20 своята концепция за спасение на икономиката

12:42 | 03.11.11 г. 9
Автор - снимка
Създател

Бил Гейтс е потаен в чувствата си. Той е плах, вглъбен в себе си човек. Но този следобед ще се случи нещо интересно. „Едвам мога да дочакам момента, в който ще представя идеите си“, писа основателят на Microsoft и най-голям дарител в света още преди месеци в своя блог.

Във френския град Кан Гейтс ще представи пред държавните и правителствени ръководители на 20-те най-важни индустриални и развиващи се страни (Г-20) своите предложения за бъдещото финансиране на световната икономика.

Гейтс ще говори, а мъжете и жените, които заедно представляват 4,4 млрд. души в страните си и почти 90% от световната икономическа мощ, ще слушат и ще задават въпроси. Това е премиера, дори и за Г-20. Никога до този момент групата не е давала трибуна на човек от бизнеса. А самият предприемач възприема речта, която трябва да е в рамките на 70 минути, като най-важната роля в живота си.

В интервю за германския реномиран ежедневник Die Welt Гейтс разкрива част от идеите си. Впрочем идеята за този доклад на предприемача се заражда през април, когато той посещава френския президент Никола Саркози в Елисейския дворец. Тогава двамата показват сходни разбирания по някои теми, а Гейтс не се противопоставя твърдо на желанието на французите за международен данък върху финансовите транзакции.

Малко по-късно Саркози го моли да изготви доклад за финансирането на развиващите се икономики през 21-и век. И днес в Кан трябва да видим резултата.

„Решението няма да е евтино. Повечето индустриални страни се нуждаят от допълнителни пари за помощта си“, казва Гейтс. И веднага предлага три различни данъка, за да се събере нужната сума. Личен фаворит е увеличението на данъка върху тютюневите изделия. Но той би се радвал и ако част от парите, харчени за самолетно и корабно гориво, отиват в полза на най-бедните. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:20 | 13.09.22 г.
fallback