fallback

Бил Грос: Централните банки печатат пари като луди

Именно затова наблюдаваме ръст в цените на петрола, златото и други суровини, посочва основателят на Pimco

11:24 | 12.01.12 г. 5
Автор - снимка
Създател

Централните банки „печатат пари като за последно“ и това може да върне призрака на инфлацията, казва Бил Грос, основателят на Pimco, най-големият облигационен фонд в света.

Като инжектират „стотици милиарди“ на валутните пазари централните банки „могат да предизвикат инфлация и именно за това наблюдаваме ръст на цените на петрола, златото и други суровини“, казва Грос, цитиран от CNBC.

В същото време „съществува и потенциал за дефлация в случай, че частните кредитни пазари не успеят да вдъхнат доверие и да демонстрират платежоспособност“, казва Грос. „Така че сме изправени пред огромен риск, не само в САЩ, но и глобално“.

През 2012 г. Грос очаква „паранормален“ пазар, характеризиран от „кредитен риск и риск при сконтовите облигации“. Според него мотивацията на банките да разширяват кредитирането също ще отслабне.

Според Грос през тази година инвеститорите в акции и облигации трябва да понижат очакванията си за възвръщаемост с 2% до 5%.

Грос прогнозира също, че през следващите 3 до 4 години Федералният резерв (Фед) ще запази основния лихвен процент „точно там, където е сега - на 25 базисни пункта“.

През изминалата година инвеститорите са изтеглили от управлявания от Грос Total Return Fund 10 млрд. долара. Въпреки това Грос изтъква, че в началото на 2011 г. фондът е разполагал с 240 млрд. долара, а в края с 244 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:09 | 12.09.22 г.
fallback