IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделките по сливания и придобивания са намалели с 25% през първото тримесечие

Ръстът в средната стойност на сделките обаче би могъл да показва нараснало доверие сред купувачите, коментира консултант

11:02 | 26.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сделките по сливания и придобивания са намалели с 25% през първото тримесечие

Несигурността, предизвикана от дълговата криза и слабата световна икономика са засегнали сделките по сливания и придобивания, които през първото тримесечие на годината са намалели с 24% на тримесечна и с 26% на годишна база, пише CNBC.

Докладът Ernst & Young M&A Tracker показва, че в глобален мащаб спадът в обема на сливанията и придобиванията се е понижил по-малко на тримесечна база – с 13%, тъй като средната стойност на сделките е била по-висока.

Единствено в региона на Близкия Изток и Северна Африка е отчетен ръст както в обема на сделките по сливания и придобивания, така и в техния брой през първото тримесечие спрямо предходното.

„Пазарната несигурност от края на миналата година очевидно се отрази на активността през първата четвърт на тази година“, коментира Дейв Мъри, консултант в Ernst & Young.

„Малкият ръст в средната стойност на сделките обаче би могъл да показва нараснало доверие сред купувачите, които макар и все още предпазливи, вече са по-склонни да се впускат в мащабни транзакции“, допълва той.

Делът на сделките, изцяло финансирани с кеш е спаднал до 55% през първото тримесечие на 2012 г.

„За най-силните бизнеси исторически ниската цена на дълговото финансиране и оживлението на фондовите пазари доведе до пренасочване на финансовите им стратегии от оползотворяване на планините от кеш, върху които много компании с добър рейтинг стоят, към външни източници на финансиране“, посочва Мъри.

„Това отразява нарасналата увереност на бизнеса в достъпа до капиталовите пазари за осъществяване на транзакции“, заключава той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още