IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch: Съотношението на дълга към БВП при Гърция ще нарасне до 170% през 2013 г.

Спазването на графика за структурните и финансовите реформи е ключово за оставане на страната в еврозоната

21:03 | 03.04.12 г.
Fitch: Съотношението на дълга към БВП при Гърция ще нарасне до 170% през 2013 г.

Гърция трябва да спази графика със структурните и финансовите си реформи, за да понижи дълга си и да може да остане в еврозоната, обявиха от международната рейтингова агенция Fitch, цитирани от MarketWatch.

От Fitch посочват, че запазването на гръцкото членство във валутния съюз зависи от „ефективността на полагане на основите на устойчиво икономическо възстановяване“.

След повишаването на дългосрочния гръцки кредитен рейтинг до ниво В- от „ограничен фалит“ през март от агенцията отбелязаха, че „участието на частния сектор и на официалния сектор са предоставили на Гърция възможност, но това ще изисква предизвикателства като вътрешно обезценяване, за да успее програмата, при слаби перспективи за трайно икономическо възстановяване преди 2014 г.“.

Тогава Гърция оформи споразумението си за преструктуриране на дълга към частните инвеститори, което трябва да понижи дълговото ѝ бреме със 110 млрд. евро.

Гърция обаче ще премине през нарастване на съотношението на държавния ѝ дълг към брутния вътрешен продукт на страната до 170% през 2013 г., преди да започне да се понижава от следващата година, смятат от Fitch.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още