fallback

Стенли Фишер: Светът е ужасно близо до рецесия

Общите европейски облигации ще премахнат дисциплиниращия ефект на пазарите върху отделните държави, смята управителят на израелската централна банка

12:05 | 15.10.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Управителят на израелската централна банка Стенли Фишер. Снимка: Ройтерс

Светът е „ужасно близо“ до рецесия, коментира управителят на израелската централна банка Стенли Фишер, цитиран от Bloomberg. Въпреки че е направено много за оздравяването на глобалната икономика, желаният ефект все още не е постигнат, коментира той.

Програмата за вливане на ликвидност повишава доверието във Федералния резерв (Фед), посочва Фишер, изразявайки своята подкрепа за действията на председателя на централната банка Бен Бернанке.

Като не поставя горна граница на програмата си за изкупуване на облигации, Фед потушава опасенията, че ще привърши амунициите си преди целта да е постигната.

Коментарите на Фишер идват, след като Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозата си за глобалния растеж, предупреждавайки за хронично забавяне в случай, че САЩ и Европа не се справят със заплахите, пред които са изправени икономиките им.

По-слабото потребление и бюджетните икономии в някои развити страни се отразяват на развиващи се пазари като Китай и Бразилия.

„Ужасно близо сме до глобална рецесия“, казва Фишер, който в периода 1994 г. – 2000 г. е бил заместник изпълнителен директор на МВФ, а през 1979 г. - дипломен ръководител на Бен Бернанке в Масачузетския технологичен университет (MIT).

„Растежът е доста анемичен. Европа технически е в рецесия, а в САЩ икономическата експанзия ще остане под 2% през следващите няколко месеца“, допълва той.

Що се отнася до рисковете около еврозоната, Фишер изтъква, че с решението да се намеси на облигационните пазари при някои условия президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги „определено е премахнал огромна част от риска за колапс на валутния съюз“.

Освен на Бернанке, през 70-те години в MIT Фишер е преподавал и на Марио Драги.

Фишер коментира, че издаването на общи европейски облигации „би било грешка“, тъй като нищо в системата не може да принуди отделните страни да спазват бюджетна дисциплина.

„Ако позволите на всички да продават еврооблигации, ще изгубите дисциплината, която пазарът налага на отделните страни“, казва Фишер. „Пазарите трябва да оценяват кредитоспособността на отделните страни и да карат тези, които не правят това, което е редно, да плащат по-високи лихви“, допълва той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:06 | 12.09.22 г.
fallback