IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стенли Фишер: Светът е ужасно близо до рецесия

Общите европейски облигации ще премахнат дисциплиниращия ефект на пазарите върху отделните държави, смята управителят на израелската централна банка

12:05 | 15.10.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Управителят на израелската централна банка Стенли Фишер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Управителят на израелската централна банка Стенли Фишер. Снимка: Ройтерс

Светът е „ужасно близо“ до рецесия, коментира управителят на израелската централна банка Стенли Фишер, цитиран от Bloomberg.

Въпреки че е направено много за оздравяването на глобалната икономика, желаният ефект все още не е постигнат, коментира той.

Програмата за вливане на ликвидност повишава доверието във Федералния резерв (Фед), посочва Фишер, изразявайки своята подкрепа за действията на председателя на централната банка Бен Бернанке.

Като не поставя горна граница на програмата си за изкупуване на облигации, Фед потушава опасенията, че ще привърши амунициите си преди целта да е постигната.

Коментарите на Фишер идват, след като Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозата си за глобалния растеж, предупреждавайки за хронично забавяне в случай, че САЩ и Европа не се справят със заплахите, пред които са изправени икономиките им.

По-слабото потребление и бюджетните икономии в някои развити страни се отразяват на развиващи се пазари като Китай и Бразилия.

„Ужасно близо сме до глобална рецесия“, казва Фишер, който в периода 1994 г. – 2000 г. е бил заместник изпълнителен директор на МВФ, а през 1979 г. - дипломен ръководител на Бен Бернанке в Масачузетския технологичен университет (MIT).

„Растежът е доста анемичен. Европа технически е в рецесия, а в САЩ икономическата експанзия ще остане под 2% през следващите няколко месеца“, допълва той.

Що се отнася до рисковете около еврозоната, Фишер изтъква, че с решението да се намеси на облигационните пазари при някои условия президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги „определено е премахнал огромна част от риска за колапс на валутния съюз“.

Освен на Бернанке, през 70-те години в MIT Фишер е преподавал и на Марио Драги.

Фишер коментира, че издаването на общи европейски облигации „би било грешка“, тъй като нищо в системата не може да принуди отделните страни да спазват бюджетна дисциплина.

„Ако позволите на всички да продават еврооблигации, ще изгубите дисциплината, която пазарът налага на отделните страни“, казва Фишер. „Пазарите трябва да оценяват кредитоспособността на отделните страни и да карат тези, които не правят това, което е редно, да плащат по-високи лихви“, допълва той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
serafima
преди 10 години
Светът може и да е загубил, но тези, от които зависи изборът му, вероятно имат своите аргументи - да не ги подгони за нещо, или прави не по тяхната ***, ако има толкова власт. Следях в годините неговине нрудове и поднасям моите уважения към него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
...Точно така!!! Държавите НЕ са нормални икономически субекти и на практика кредитния им рейтинг не може (не би трябвало) да се оценява по една и съща скала като кредитния рейтинг на икономическите субекти. Т.е. това е чисто политическо решения - на кредитните агенции, за да не злепоставят държавите (с рейтинг от ниво "***"), би трябвало да се забрани изобщо да дават какъвто и да е кредитен рейтинг на държавите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
П.П.Ако все още има останали дясномислещи хора (които вярват, че държавата е неефективна и трябва да бъде ограничавана максимално) то те трябва да подкрепят подобна мярка (инвестиционния рейтинг на всички държави да бъде установен на ниво "крайно висок риск/фалит без предупреждение").
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
"нищо в системата не може да принуди отделните страни да спазват бюджетна дисциплина"------------------------Е как нищо да не може?! Има едно изключително просто средство - рейтингите на всички държави се поставят на степен "***" и съответно който им даде пари няма на кого (освен на себе си) да се сърди ако не му ги върнат. Така, като няма откъде да вземат пари (на заем) правителствата искат или не искат ще трябва да спазват бюджетна дисциплина. Просто е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
ale1
преди 11 години
Стенли Фишер: Светът е ужасно близо до рецесия-------------------------------------------------------------------------Стенли Фишер е мъдър човек , ще ни Само каже това - от което нищо не следва ;)Лошото е , че Банките Препълниха Трезорите а и много пари похарчиха за лихви по депозити .....за това "пуснаха промоцията" с 10 % данък в-у депозитните лихви , ще последва и още нещо , което Стенли Фишер няма причини да ни каже.......сами ще го "видим" , не че не сме го виждали - забравихме го ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 11 години
Определено света загуби от това че не го избраха за шеф на МВФ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още