IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch понижи перспективата по рейтинга на Хърватска 2 месеца след повишаването ѝ

Нарастването на държавния дълг спрямо БВП, заложено в проектобюджета за 2013 г., е главното основание на агенцията за рейтинговото действие

21:47 | 29.11.12 г.
Fitch понижи перспективата по рейтинга на Хърватска 2 месеца след повишаването ѝ

Международната рейтингова агенция Fitch понижи перспективата пред рейтинга на Хърватска до „негативна“ от стабилна“, обосновавайки се с проектобюджета на страната за 2013 г., в който  заложено увеличаване на държавния дълг, насочено срещу последните ѝ бюджетни цели, съобщи MarketWatch.

Едва през септември Fitch бе повишила перспективата по рейтинга на балканската държава до „стабилна“, позовавайки се на напредъка ѝ в прилагането н аплана за справяне с фискалните предизвикателства.

Агенцията потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на страната на ниво ВВВ-, който е само на степен над неинвестиционния статут. Същото е положението с хърватския рейтинг и при останалите 2 големи международни рейтингови агенции Moody's Investors Service и Standard & Poor's – една степен над неинвестиционния статут и с негативна перспектива.

„Преразглеждането на  фискалните планова толкова скоро в рамките на мандата на правителството понижава доверието във фискалната му стратегия и оказва въздействие върху дълговата динамика“, посочват от Fitch.

С новия си план правителството цели да стабилизира публичния дълг на ниво от 56% от брутния вътрешен продукт на страната през 2014 г. От агенцията обаче подчертават, че това предвиждане се базира върху прекалено оптимистична прогноза за ръста, добавяйки, че анализът на дълга показва, че той ще се стабилизира чак към 2016 г., при това на по-високо ниво – 62% от БВП.

По-високият дефицит се дължи на нарастването на разходите, особено на публичните инвестициите в инфраструктурата чрез държавните агенции, твърдят от Fitch.

Въпреки шепата положителни признаци, хърватската икономика като цяло не успява да се върне към ръст от началото на финансовата криза, започнала през 2008 г. Страната е изправена пред евентуално свиване на БВП през настоящата година и анемичен ръст в средносрочен план, тъй като слабостта в Италия и останалите ключови пазари за износа ѝ в Европейския съюз натежават върху перспективите за ръста.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още