IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битката на Аржентина с хедж фондовете възобнови дебата за държавните фалити

Време е да бъде преразгледан предложеният през 2002 г. от МВФ механизъм за преструктуриране на държавни дългове, смятат специалисти

11:36 | 07.01.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Тежката правна битка, която Аржентина води с хедж фондовете по повод обявения през 2001 г. фалит, съживи призивите за приемане на правила за фалит на силно задлъжнели правителства под надзора на Международния валутен фонд (МВФ), пише Financial Times.

Много юристи, фондови мениджъри и политици изтъкват, че последните съдебни решения срещу Аржентина илюстрират слабостта на настоящия модел за справяне с неустойчиви правителствени дългове. Според тях е време да бъде преразгледан предложеният през 2002 г. от МВФ механизъм за преструктуриране на държавни дългове (SDRM - Sovereign Debt Restructuring Mechanism).

SDRM, който се разглеждаше като механизъм за доброволен държавен фалит, беше изоставен, след като САЩ наложиха вето на проекта. За инициативата обаче отново се заговори, след като проблемите около дълговата криза в еврозоната изобличиха слабостите на сегашния подход при решаването на дългови спорове.

„Ако имахме ясен механизъм, това щеше да предотврати редица проблеми в еврозоната“, казва Ан Крюгер, бивш главен икономист на Световната банка и заместник изпълнителен директор на МВФ.

Дебатът за SDRM се задълбочи след неочакваната съдебна победа за група хедж фондове, водени от Elliott Associates, срещу Аржентина.

Elliott Associates успешно защитиха тезата, че една от общите клаузи на аржентинските облигационни договори гарантира равнопоставено отношение към всички кредитори на страната. Въз основа на това съдът постанови, че Аржентина не може да продължава да плаща на инвеститорите, притежаващи нейни преструктурирани облигации и в същото време да игнорира тези, които са отказали да се присъединят към сделката за преструктуриране.

Важни аспекти от съдебното решение все още остава да бъдат потвърдени от щатския апелативен съд и делото вероятно ще бъде решено от Върховния съд във Вашингтон.

„Последствията могат да са много сериозни“, коментира Вивиан Таберер от Investec Asset Management, визирайки последното съдебно решение около случая с Аржентина.

„SDRM трабваше да бъде приет, когато беше предложен. Няма да е лоша идея това предложение да бъде разгледано отново“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Чудя се защо САЩ са наложили вето? Т.е. не се чудя а имам предположение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още