fallback

ЕС ще отпусне на Египет 5 млрд. евро в подкрепа на демокрацията и икономиката

За развитието на демокрацията в страната е необходим диалог между всички политически сили, заяви президентът на ЕС Ван Ромпой

11:13 | 14.01.13 г. 5
Автор - снимка
Редактор

Държавите-членки на Европейския съюз ще отпуснат през 2013 г. 5 млрд. евро на Египет, за да подкрепят демократичните процеси в страната и за стабилизиране на икономиката, заяви председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, който е на посещение в Кайро, съобщи ИТАР-ТАСС.

„През 2013 г. ЕС ще окаже финансова подкрепа за развитието на демокрацията и за поддържане на националната икономика в Египет на стойност 5 млрд. евро“, каза Ван Ромпой на пресконференция след приключване на преговорите с египетския президент Мохамед Мурси. По думите му помощта ще бъде отпусната под формата на специални кредити и субсидии.

Председателят на Европейския съвет посочи, че Европа следи внимателно процеса на преход в Египет, който „има нужда от нова демокрация“.

Той отбеляза, че е предложил на египетския президент да изпрати група европейски наблюдатели на предстоящите избори за парламент в страната, датата за които ще бъде определена в края на февруари.

Според него за развитието на демокрацията в Египет е необходим диалог и обмяна на мнения между всички политически сили в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:15 | 06.09.22 г.
fallback