fallback

Укриваните в офшорни зони активи надхвърлят 32 трлн. долара

Една трета от 200-те най-богати хора на планетата, които държат активи за 2,8 трлн. долара, управляват авоарите си чрез офшорни компании

08:25 | 30.04.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Яхтено пристанище в Москва. Снимка: Ройтерс

Милиардерът Димитри Риболовлев - 14-тият най-състоятелен човек в Руската федерация и съпругата му Елена вече 5-та поредна година водят съдебни спорове в не по-малко от 7 страни за контрол над възлизащото на 9,5 млрд. долара състояние на семейството, пише Bloomberg.

В искането си за развод, внесено в съд в Женева през 2008 г., Елена Риболовлева обвинява мъжа си за това, че е използвал „многобройни подставени юридически субекти“, за да създаде мрежа от офшорни холдингови компании и тръстове, в които да укрие активи, включително произведения на изкуството за 500 млн. долара, бижута за 36 млн. долара и яхти за 80 млн. долара. Елена обвинява  Риболовлев, че е направил всичко това, за да й попречи да получи полагаемия й се дял от семейното богатство. 

Елена съди 48-годишния си съпруг в Британските вирджински острови, Англия, Уелс, САЩ, Кипър, Сингапур и Швейцария. Исковете възлизат на 6 млрд. долара.

Съдебните дела, заведени от Риболовлева, илюстрират офшорните структури, които богатите хора по света използват, за да управляват и прикриват активите си. Според Tax Justice Network, базирана във Великобритания организация, която се бори за прозрачност на финансовата система, към края на 2010 г. богаташите по света са разполагали с 32 трлн. долара в офшорни сметки, фондове и компании. В същото време по данни, събрани от бившия икономист на McKinsey & Co. Джеймс Хенри, по-малко от 100 хил. души на планетата държат активи за 9,8 трлн. долара.

„За много хора идеята не е само да укриват данъци“, коментира Филип Марковичи, пребиваващ в Хонконг адвокат и член на борда на директорите на базираната в Лихтенщайн компания за управление на активи Kaiser Partner Group. „Става въпрос за конфиденциалност на финансовите операции“.

Една трета от 200-те най-богати хора на планетата, който по данни на Bloomberg Billionaires Index държат активи за 2,8 трлн. долара,  управляват авоарите си чрез офшорни компании или други структури, при които собствеността е индиректна. Тези компании много често служат за укриване на данъци и представляват юридическа защита срещу съдебни искове.

Риболовлев, който живее в Монако, е спечелил по-голямата част от богатството си от продажбата на две фабрики за торове на обща стойност 8 млрд. долара. Преди продажбите през 2010 г. и 2011 г. Риболовлев е държал OAO Uralkali и OAO Silvinit чрез базираната в Кипър Madura Holding Ltd.

Част от произведенията на изкуството, които притежава Риболовлев, включително картини на Ван Гог, Моне и Пикасо, се държат от базираната на Британските вирджински острови Xitrans Finance Ltd., но физически са складирани в Сингапур.

През 2011 г. Риболовлев е купил апартамент в Ню Йорк за 88 млн. долара като за целта е използвал тръстов фонд, свързан с името на дъщеря му, Екатерина. Очарователният мезонет е бил продаден от жената на бившия председател на Citigroup Inc. Санди Уейл.

В делото за развод Риболовлева твърди, че съпругът и е прехвърлил много от активите си, включително бижута и яхти, на два тръстови фонда -  Aries и Virgo, които той основал в Кипър няколко седмици, след като тя отказала да подпише брачно споразумение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:57 | 06.09.22 г.
fallback