IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Укриваните в офшорни зони активи надхвърлят 32 трлн. долара

Една трета от 200-те най-богати хора на планетата, които държат активи за 2,8 трлн. долара, управляват авоарите си чрез офшорни компании

08:25 | 30.04.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Яхтено пристанище в Москва. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Яхтено пристанище в Москва. Снимка: Ройтерс

Милиардерът Димитри Риболовлев - 14-тият най-състоятелен човек в Руската федерация и съпругата му Елена вече 5-та поредна година водят съдебни спорове в не по-малко от 7 страни за контрол над възлизащото на 9,5 млрд. долара състояние на семейството, пише Bloomberg.

В искането си за развод, внесено в съд в Женева през 2008 г., Елена Риболовлева обвинява мъжа си за това, че е използвал „многобройни подставени юридически субекти“, за да създаде мрежа от офшорни холдингови компании и тръстове, в които да укрие активи, включително произведения на изкуството за 500 млн. долара, бижута за 36 млн. долара и яхти за 80 млн. долара. Елена обвинява  Риболовлев, че е направил всичко това, за да й попречи да получи полагаемия й се дял от семейното богатство. 

Елена съди 48-годишния си съпруг в Британските вирджински острови, Англия, Уелс, САЩ, Кипър, Сингапур и Швейцария. Исковете възлизат на 6 млрд. долара.

Съдебните дела, заведени от Риболовлева, илюстрират офшорните структури, които богатите хора по света използват, за да управляват и прикриват активите си. Според Tax Justice Network, базирана във Великобритания организация, която се бори за прозрачност на финансовата система, към края на 2010 г. богаташите по света са разполагали с 32 трлн. долара в офшорни сметки, фондове и компании. В същото време по данни, събрани от бившия икономист на McKinsey & Co. Джеймс Хенри, по-малко от 100 хил. души на планетата държат активи за 9,8 трлн. долара.

„За много хора идеята не е само да укриват данъци“, коментира Филип Марковичи, пребиваващ в Хонконг адвокат и член на борда на директорите на базираната в Лихтенщайн компания за управление на активи Kaiser Partner Group. „Става въпрос за конфиденциалност на финансовите операции“.

Една трета от 200-те най-богати хора на планетата, който по данни на Bloomberg Billionaires Index държат активи за 2,8 трлн. долара,  управляват авоарите си чрез офшорни компании или други структури, при които собствеността е индиректна. Тези компании много често служат за укриване на данъци и представляват юридическа защита срещу съдебни искове.

Риболовлев, който живее в Монако, е спечелил по-голямата част от богатството си от продажбата на две фабрики за торове на обща стойност 8 млрд. долара. Преди продажбите през 2010 г. и 2011 г. Риболовлев е държал OAO Uralkali и OAO Silvinit чрез базираната в Кипър Madura Holding Ltd.

Част от произведенията на изкуството, които притежава Риболовлев, включително картини на Ван Гог, Моне и Пикасо, се държат от базираната на Британските вирджински острови Xitrans Finance Ltd., но физически са складирани в Сингапур.

През 2011 г. Риболовлев е купил апартамент в Ню Йорк за 88 млн. долара като за целта е използвал тръстов фонд, свързан с името на дъщеря му, Екатерина. Очарователният мезонет е бил продаден от жената на бившия председател на Citigroup Inc. Санди Уейл.

В делото за развод Риболовлева твърди, че съпругът и е прехвърлил много от активите си, включително бижута и яхти, на два тръстови фонда -  Aries и Virgo, които той основал в Кипър няколко седмици, след като тя отказала да подпише брачно споразумение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
nedev75
преди 11 години
Най-после едно умно изречение по темата.СЪДЕБНА ЗАЩИТА от ЮРИДИЧЕСКИ ИСКОВЕ.И не само юридически ИСКОВЕ.В много от нашите банки има недобросъвестни служители, които издават на престъпни фигури, кой какви депозити има.Следват измами, отвличания и др.Политически портии често изнудват хора със стабилни авоари.За това и фирмите тук са кухи и без активи.Като ти вземат фирмата, ще вземат едни дългове към банки, хак да им е.Та за това българските фирми са декапитализирани-СТРАХ се казва.Все пак с последните събития ще се увеличат разходите, тъй като офшорките в Европа не са много сигурно място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още