fallback

Не сте доволни от работата си? Почакайте да преминете 50-те

9 от всеки 10 служители на възраст от 50 или повече години са доволни от работата си, сочи проучване

19:15 | 10.11.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Не сте доволни от работата си? Просто гледайте.

Проучване на Associated Press и NORC Center for Public Affairs Research установи, че 9 от всеки 10 служители на възраст от 50 или повече години казват, че са много или сравнително доволни от работата си. По-възрастните са по-радостни от това, което вършат независимо какви са техните пол, раса, образование, политическа идеология и доходи.

Представете си 77-годишния мексиканец Оскар Мартинес. Ако Disneyland наистина е най-щастливото място на Земята за децата, то той може би е един от най-щастливите работници.

"Когато работя , аз съм щастлив", казва готвачът, който изпълнява професията вече близо 60 години. По думите му той не иска да се пенсионира никога.

Никога не забравяйте, че на 77 години готвачът вече е направил живота си работа. Или, че той трябва да става всеки ден в 3 часа през нощта, за да хваща навреме междуградския автобус, който да го отведе в Carnation Café, един от ресторантите в увеселителния парк.

Изследването на AP и NORС показват още, че 6 от всеки 10 служители са се обръщали към колегите си за личен съвет. 4 от 10 пък са получавали добро отношение на работното място.

"По-възрастните работници обикновено вече са се изкачили по професионалната стълбица и са достигнали позиции, в които имат по-голяма сигурност", казва Том Смит, директор на General Social Survey – институт за изследване на американските социологически нагласи.

"Удоволетворението се увеличава с възрастта", заявява още Смит.

Според експерта в по-ранните етапи на живота си хората не са сигурни каква кариера искат. Възможно е в търсенето си на мечтаната работа някои да попадат на места, които не харесват.

Въпреки че някои от по-възрастните работници остават на работа поради финансова необходимост, много други продължават да работят, защото не могат да си представят живота по време на пенсия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:44 | 14.09.22 г.
fallback