IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унищожаването на сирийския химически арсенал се е забавило

От Организацията за забрана на химическите оръжия заявиха, че арсеналът ще бъде отстранен в поставения срок

12:18 | 17.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Унищожаването на сирийския химически арсенал се е забавило

Генералният директор на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) към ООН Ахмед Узумчу, заяви, че унищожаването на сирийския химически арсенал се е забавило от съображения за сигурност.

По думите на Узумчу до момента не е унищожено голямо количество химически оръжия, но изрази увереност, че планът ще бъде изпълнен до крайния срок през юни.

Премахването на най-опасните химикали е първата подкрепена от ООН стъпка за елиминирането на химическия арсенал на Сирия, съобщава BBC.

Междувременно САЩ призова опозицията в Сирия да присъства на мирните преговори в Швейцария. Днес основното политическо опозиционно движение, познато като Сирийската национална коалиция, ще се срещне в Истанбул, за да гласува дали да изпрати делегация на конференцията „Женева-2“. Събитието ще се проведе през следващата седмица, а групата „Приятели на Сирия“ се надява да убеди враждуващите в Сирия страни да седнат на масата за преговори.

Американският държавен секретар Джон Кери заяви, че целта на разговорите е най-сетне да се сложи край на конфликта чрез създаването на преходно правителство по взаимно съгласие.

ОЗХО има поставен срок до 31-ви март да премахне от страната най-опасните сирийски оръжия. Всички те трябва да бъдат унищожени до 30-и юни тази година.

Узумчу подчерта, че процесът по отстраняването им се е забавил заради технически проблеми и редицата трудности, които се срещат във военната зона.

Само няколко дни преди международната мирна конференция „Женева-2“ американски експерти публикуваха доклад, в който се казва, че химическата атака в Дамаск от август 2013 г. не е дело на сирийската армия.

Направеният анализ на ракетите със зарин, които бяха изстреляни срещу предградието Източна Гута, показва, че са били използвани „самоделни химически оръжия“.

Повече за резултатите от доклада вижте във видеото на Bulgaria On Air!


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още