fallback

Барак Обама предупреди Русия за евентуална военна намеса в Украйна

Според президентът на САЩ всяко действие на територията на Украйна би било явно нарушение на ангажимента на Русия да зачита независимостта и суверенитета й

10:11 | 01.03.14 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Президентът на САЩ Барак Обама предупреди Русия, че каквото и да било военно действие в Украйна ще има дълбок дестабилизиращ ефект, пише МаrketWatch.

В краткото изявление снощи Обама заяви, че е „дълбоко притеснен от информацията за присъствие на руски войници на украинска територия“.

Късно снощи министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков написа на страницата си в социалната мрежа Facebook, че „превземането на летищата в Севастопол и Симферопол е въоръжено нахлуване и окупация”.

Според представителя на украинското правителство във военна база близо до Симферопол на Кримския полуостров са били дислокирани над 2 000 руски войници. Специалният пратеник на кабинета Сергей Кинузин заяви в петък вечер по телевизията, че става дума за "въоръжена инвазия". Малко преди това в Крим въоръжени мъже в единни униформи без идентификация са поели контрола над двете летища, предаде AFP.

„Всяко действие на Русия на територията на Украйна би било явно нарушение на ангажимента на Русия да зачита независимостта, суверенитета и границите на Украйна и на международните закони“, каза категорично американският държавен глава.

Обама сподели, че ще работи с европейските си съюзници за разрешаване на кризата и изрази готовност да информира обществеността за напредъка в преговорите. Обама описа ситуацията като „постоянно променяща се“. Той похвали украинското правителство за проявената сдържаност.

Барак Обама и европейските лидери ще обмислят дали да не се откажат от плановете си за участие в среща на върха на Г-8 в Сочи това лято в случай на военна намеса на Русия в Украйна, пише Dnes.bg.

40-ата среща на върха на Г-8 с участието на лидери на Германия, Франция, Великобритания, Италия, Япония, САЩ, Канада и Русия е планирана за 4 и 5 юни, посочва БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:55 | 12.09.22 г.
fallback