IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Янукович: Не съм се предал, ще се боря докрай

На специална пресконференция в Ростов на Дон сваленият президент обвини Запада за кризата в страната му

17:03 | 28.02.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Виктор Янукович. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Виктор Янукович. Снимка: Ройтерс

Виктор Янукович, който се появи публично за пръв път, след като бе свален от поста президент на Украйна, заяви, че няма да се предаде и ще се бори за бъдещето на своята държава, предава Ройтерс.

На специална пресконференция в Ростов на Дон в Русия Янукович заяви, че е бил свален от власт от профашистки сили и обвини Запада за кризата в страната и за исканията на протестиращите на всяка цена да подаде оставка.

Янукович каза, че след като е подписал споразумението със своите опоненти миналия петък, в страната са се настанили беззаконието и хаосът. Договорката бе постигната с посредничеството на Европейския съюз, а целта бе да се сложи край на продължаващата вече три месеца криза. Същия ден той напусна Киев. 

Днес обаче бившият държавен глава заяви, че ще се върне в Украйна веднага, след като получи сигурност за себе си и семейството си. 

"Шоковете и жертвите са последствията от политическата криза. Това е резултат от безотговорната политика на Запада, който подкрепи Майдан". Янукович вярвал на благоприличието на медиаторите от ЕС, тъй като е подписал компромисния договор с опозицията точно преди една седмица. След това обаче е избухнал "терор, анархия и хаос". Украйна е силна страна, ние задължително ще се разберем. Но изборите през май са незаконни и аз няма да участвам в тях. 

На журналистически въпрос дали не се срамува, Янукович заяви, че се срамува от случващото се в Украйна и се извини на украинския народ за събитията в страната и за това, „че не ми стигнаха силите, за да удържим стабилността“, пише Dnes.bg.

Как Янукович е дошъл в Русия? „Аз пристигнах в Русия благодарение на родолюбиви свободни офицери, които са изпълнили своя дълг." Янукович заяви още, че няма да поиска военна помощ от Русия. Той е говорил по телефона неколкократно след бягството си в Русия с президента Владимир Путин, който се е съгласил на скорошна среща.

По-рано през деня повече от 10 руски хеликоптера прелетяха над украинското въздушно пространство над района на Крим. Новините идват, след като Централната банка на Украйна наложи временно ограничение върху тегленето на чужда валута до 15 хил. гривни на ден (или 1 500 долара) с цел да се намали паническото теглене на пари, породено от рязко поевтиняващата национална валута.

Русия непрекъснато повтаря, че ще защитава интересите на украинските граждани и още в сряда разположи около 150 хил. военни в близост до границата.

Повече по темата вижте във видео материалите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
Сините камъни
преди 10 години
Абсолютно вярно!На 21.02.2014 уж се сключи между Янукович и опозицията съглашение, подкрепено от външните министри на Германия, Франция и Полша. Но въпреки това мизериите на Майдана даже се усилиха!Следва пряк опит за убийството на Янукович. Както се казва, убиват президента, убиват Украйна!Това беше и целта, да се убие Янукович. Но не стана!Интересно е също, защо оня плъх, защо първо отказа на Янукович поста за министър председател, а сега е такъв след размириците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Янукович - а смееш да се предадеш на секундата господарят ти ти е резнал зелката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 8
serafima
преди 10 години
Вярно ли е, че е лежал в затвора за изнасилване? Иначе просташката парвенющина с тоалетната е обяснима. Какво повече да очакваш от такива бедни духом. Но той е бита карта. Макар и незаконно изместен, за него няма връщане назад. Ето това е незаконно заместване, а не това, за което стене Боко мутрата, който се държа безобразно по време на изборите дори към своите избиратели. Но те не са претенциозни, като се досещаме какви са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 7
dakl
преди 10 години
Абсолютно никакви конституционни причини няма по които В.Янукович да не продължава да бъде президент на Украйна!Става интересно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още