IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия обяви, че ще гарантира личната сигурност на Янукович

Отстраненият украински президент пък обяви, че случващото се във Върховната Рада е нелегитимно

18:55 | 27.02.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия обяви, че ще гарантира личната сигурност на Янукович

Руските власти са удовлетворили молбата на украинския президент Виктор Янукович да се гарантира личната му сигурност, съобщи агенция “Интерфакс”, позовавайки се на източник от властта в Русия.

Все още не е ясно къде точно се намира Янукович след като беше обявен за издирване в Украйна по обвинение в масови убийства. Непотвърдена информация сочи, че отстраненият държавен глава е в Подмосковието в санаториум, който е управляван от Кремъл.

Самият Янукович пък изпрати обръщение към народа на Украйна, получено в ИТАР-ТАСС. В него той посочва, че е законно избраният президент на Украйна и призовава ситуацията в страната да се върне в правните и конституционните рамки.

От обръщението става ясно, че отстраненият държавен глава смята да се бори докрай за “компромисен” изход на Украйна от дълбоката политическа криза, в която страната е изпаднала.

Янукович твърди, че Югоизточна Украйна и Крим не приемат безвластието и фактическия произвол, когато ръководителите на министерствата се избират от “тълпа на площада”.

Той е категоричен, че случващото се във Върховната Рада в страната не е легитимно, а решенията се взимат в отсъствието на голяма част от депутатите. Мнозина от тях не присъстват, тъй като се опасяват за своята сигурност или са подложени на физическо насилие, ето защо са били принудени да напуснат страната.

Междувременно Швейцария взе принципно решение да замрази евентуални  авоари на сваления украински президент Виктор Янукович, ако има такива в страната, съобщи швейцарското министерство на външните работи, цитирано от AFP и БТА. Правителството е взело това решение вчера и заповедта за прилагането му ще бъде публикувана утре, посочи говорител на ведомството. 

Подробности по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
http://***.interfax.ru/russia/txt/361674Янукович иска такава закрила, но аз поне още не знам, има ли отговор от Русия1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още