fallback

Принудителният труд генерира 150 млрд. долара незаконни печалби на година

Две трети от печалбите идват от сексуална експлоатация, сочат данни на Международната организация на труда

14:00 | 20.05.14 г. 1
Автор - снимка
Създател

Принудителният труд по света генерира незаконни печалби в общ размер от поне 150 млрд. долара годишно, показва проучване на Международната организация на труда (МОТ), съобщава BBC.

Цифрата значително надхвърля предварителните изчисления на организацията, като това я накара да се обърне към правителствата по света с призив да реагират на този наболял проблем.

21 млн. души в целия свят са жертва на насилствен труд, като емигрантите са най-уязвими. Над половината от работниците по принуда се намират в Азия, 18% - в Африка и почти 10 на сто в Латинска Америка, като никаква част от изкараните средства не отива за работещите и не биват плащани никакви данъци, показва проучването.

„Това проучване задава съвсем нови граници на представата ни за трафика на хора, насилствения труд и съвременното робство“, каза генералният директор на МОТ Гай Райдър.

Две трети от сумата идва от нелегалната проституция, а останалата част се разпределя между домакинската работа, земеделието и строителството. В голямата си част насилственият труд е държан от организираната престъпност и това затруднява борбата срещу него още повече, казва организацията.

Като резултат от проучването МОТ се обърна към правителствата по света и ги призова да обърнат внимание на основните причини за съществуването на проблема – бедност, липса на достъп до образование и обучение и на възможности за работа.

Разпределени по сектори приходите от насилствен труд изглеждат по следния начин:

Сексуална експоатация – 99 млрд. долара

Строителство, промишленост, минно дело и оборудване – 34 млрд. долара

Земеделие, лесовъдство и риболов – 9 млрд. долара

Частни домакинства, които не плащат или плащат по-малко от дължимото срещу принудително извършване на домакинска работа – 8 млрд. долара

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:47 | 13.09.22 г.
fallback