IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Принудителният труд генерира 150 млрд. долара незаконни печалби на година

Две трети от печалбите идват от сексуална експлоатация, сочат данни на Международната организация на труда

14:00 | 20.05.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	11,4 млн. жени и момичета и 9,5 млн. мъже и момчета са жертви на принудителен труд. <em>снимка: Ройтерс</em></p>

11,4 млн. жени и момичета и 9,5 млн. мъже и момчета са жертви на принудителен труд. снимка: Ройтерс

Принудителният труд по света генерира незаконни печалби в общ размер от поне 150 млрд. долара годишно, показва проучване на Международната организация на труда (МОТ), съобщава BBC.

Цифрата значително надхвърля предварителните изчисления на организацията, като това я накара да се обърне към правителствата по света с призив да реагират на този наболял проблем.

21 млн. души в целия свят са жертва на насилствен труд, като емигрантите са най-уязвими. Над половината от работниците по принуда се намират в Азия, 18% - в Африка и почти 10 на сто в Латинска Америка, като никаква част от изкараните средства не отива за работещите и не биват плащани никакви данъци, показва проучването.

„Това проучване задава съвсем нови граници на представата ни за трафика на хора, насилствения труд и съвременното робство“, каза генералният директор на МОТ Гай Райдър.

Две трети от сумата идва от нелегалната проституция, а останалата част се разпределя между домакинската работа, земеделието и строителството. В голямата си част насилственият труд е държан от организираната престъпност и това затруднява борбата срещу него още повече, казва организацията.

Като резултат от проучването МОТ се обърна към правителствата по света и ги призова да обърнат внимание на основните причини за съществуването на проблема – бедност, липса на достъп до образование и обучение и на възможности за работа.

Разпределени по сектори приходите от насилствен труд изглеждат по следния начин:

Сексуална експоатация – 99 млрд. долара

Строителство, промишленост, минно дело и оборудване – 34 млрд. долара

Земеделие, лесовъдство и риболов – 9 млрд. долара

Частни домакинства, които не плащат или плащат по-малко от дължимото срещу принудително извършване на домакинска работа – 8 млрд. долара

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
kane
преди 9 години
Браво за статията!Сикам хората да виждат повече такива!И това е само върха на айсберга. Експлоатацията фашистка е беркрайна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още