IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сао Пауло потъва в транспортен хаос

Дни преди откриването на Световното първенство в града се стигна до задръствания заради стачка на служителите на метрото

17:13 | 09.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Общото събрание на служителите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Общото събрание на служителите. Снимка: Ройтерс

Малко преди началото на Световното първенство по футбол в Бразилия Сао Пауло е заплашен от транспортен хаос заради стачка в метрото.

В понеделник сутрин полиция и демонстранти влязоха в открит сблъсък, след като протестиращите се опитаха да изкажат подкрепата си за стачкуващите от няколко дни служители на метрото. Полицейски части са атакували демонстрантите със сълзотворен газ и заслепителни гранати, предава AFP.
 
По-рано демонстрантите изразиха подкрепата си за стачкуващите и блокираха с помощта на запалени контейнери за смет трафика на една важна пътна артерия. 

Междувременно профсъюзът на работещите в метрото гласува на свое Общо събрание за продължаване на стачните действия, поясни говорител на синдиката, цитиран от Ройтерс. С решението си протестиращите влязоха в конфронтация с властите, след като няколко часа по-рано един съд постанови, че стачката е незаконна.

С решението си съдът заплаши синдиката с глоба в размер на 100 000 реала (около 32 400 евро) на ден, ако не бъде сложен край на стачката. Все пак обаче синдикалистите решиха да продължат протеста си, като сега трябва да се вземе решение за следващите етапи.

По-рано председателят на профсъюза Алтино Мело дош Прасерес настоя за това работниците да се възползват от възможността, която им дава Световното първенство и предстоящите по-късно избори, за да упражнят натиск. „Правителството трябва да преговаря", заяви той според новинарската агенция G1.

В петък по време на втория ден от стачката в града се образуваха рекордни задръствания с дължина до 250 километра. Многобройните дефектни светофари и проливният дъжд влошиха още ситуацията по пътищата.

Стачкуващите междувременно отхвърлиха последното предложение за увеличение на заплатите от 8,7 на сто. Те искат най-малко ръст на заплатите от 12,2%, а първоначалното им настояване бе за увеличение от 16,5% заради галопиращата инфлация.

Така икономическият метрополис Сао Пауло с общо над 20 млн. жители е заплашен малко преди първия съдийски сигнал на Мондиала в четвъртък от продължителен транспортен хаос. Метрото превозва дневно средно по 4,5 млн. пътници.

Засегнати са и линиите, които пътуват до стадиона „Коринтианс“, където след церемонията по откриването в четвъртък ще играят Бразилия и Хърватия. На първия мач се очакват над 60 000 фена, сред които и президентът Дилма Русеф и дузина държавни и правителствени ръководители.

Но и самият стадион все още не е достроен. През уикенда довършителните работи продължиха на пълни обороти, за да може арената със своите общо 61 600 места да бъде напълно готова за първенството.   

Снимки вижте в галерията ни!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още