fallback

Аржентина е на крачка от фалита

Страната преустанови обслужването на външния си дълг след двудневни неуспешни преговори

10:21 | 31.07.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Аржентина преустанови обслужването на външния си дълг, след като двудневните усилени преговори с кредиторите не постигнаха компромис по плащането, срокът за което изтече в полунощ местно време.

Министърът на икономиката на страната Аксел Кисилоф не отстъпи от политиката на правителството и дори наричаше чуждите хедж фондове "лешояди". 

„Лешоядите се опитаха да накарат страната ни да извърши нещо нелегално“, заяви Кисилоф. Страната му обаче била готова да погаси задълженията си към всички кредитори, но при „разумни условия, а не под натиск“, допълни министърът, цитиран от Wall Street Journal.

Междувременно в сряда аржентинските банки се опитаха да предложат в последния момент алтернатива, като изкупят необслужвания дълг, притежаван от хедж фондове, и да избегнат спирането на погасяването му. Но сделката пропадна и в резултат на това страната ще обяви втори дефолт в рамките на 13 години. 

Инвеститорите бяха окуражени от преговорния маратон между Аржентина и медиатора. Освен това те изпитваха надежди, че предложението за оздравяване на аржентинските банки ще бъде прието. След шест часа интензивен дебат обаче представителят на Аржентина напусна залата на преговорите в Ню Йорк в сряда вечерта без никакви резултати.

Провалът отбелязва неуспеха на правителството да се върне на глобалните кредитни пазари, от които страната е изолирана вече над 10 години - откакто през 2002 г. спря да обслужва рекордните 100 млрд. долара дълг.

Сега спорната сума е по-малка - 539 млн. долара, но съд в Ню Йорк нареди на Буенос Айрес да плати на притежателите на облигации и 1,3 млрд. долара плюс лихвите по спор, който засяга срокове и клаузи по отложеното погасяване на дълг. Аржентина отказа да признае присъдата, тъй като това може да даде основание на други облигационери да поискат задействане на клауза по преструктурирането на държавния дълг, при което страната ще трябва да плаща стотици милиарди долари.

Какво следва?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:36 | 13.09.22 г.
fallback