IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аржентина е на крачка от фалита

Страната преустанови обслужването на външния си дълг след двудневни неуспешни преговори

10:21 | 31.07.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Аксел Кисилоф: &bdquo;Лешоядите се опитаха да накарат страната ни да извърши нещо нелегално&ldquo;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Аксел Кисилоф: „Лешоядите се опитаха да накарат страната ни да извърши нещо нелегално“. Снимка: Ройтерс

Аржентинците ще трябва да се подготвят за поскъпване на стоки и услуги, макар страната им да е с една от най-високите нива на инфлация и националната валута да бе обезценена в началото на годината. Въпреки това сега настроенията в страната са значително по-различни от хаоса, който причини фалитът на държавата през 2001-2002 г. Тогава милиони аржентинци изгубиха работата си, икономиката рухна, а десетки хора загинаха в протести, продължили няколко месеца.

Още в ранните вечерни часове на сряда (место време) американската рейтингова агенция Standard & Poor's обяви частичен фалит за Аржентина, предаде AFP. 

„Изпадането в неплатежоспособност не е просто техническо състояние, а е истинско и болезнено събитие, от което ще пострадат реални хора", заяви назначеният от съда посредник Даниел Полак в изявление в сряда вечер. „Последиците от неизпълнението не са предвидими, като със сигурност не са положителни", добавя той.

„Фалитът може да свие аржентинския икономически растеж през тази година с до един процентен пункт“, казва Мартин. Редрадо, бивш гуверньор на аржентинската централна банка. Това би могло да свие допълнително аржентинската икономика, която и без това вече е в рецесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 3
1111@
преди 9 години
Най-дългия борд в света е нашия.Няма аналог,затова моето мнение е,че сме обект на експеримент в който хората се самозапалват от безизходица и умират от глад и болести.Защо ли? Ами защото сме в борд,спазваме фин.дисциплина и държавата "няма" пари за такива глезотии!Не знам как е в Хонг Конг...и те са в борд,ама не съм чул за хора-факли от глад.Колегата "трейдър" вероятно може да обясни разликите,но съм сигурен,че нашия борд е най-екстремния съществувал някога...П.П Не говоря за разни макро показатели,а за цената плащана от човешкия фактор..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 0
nesduhan_trader
преди 9 години
В исторически план има 2 вида борд - единия, при който валутата на колонията се връзва към метрополската валута. Тези бордове не се разпадат до практическото и формално отделяне на двата международни субекта. Другият вид бордове са - когато се привързва валута на политически независима и отделна единица към чужда валута. Тези са доста по-кратък живот. Колкото до ЕС - ясно е ,че ние чисто формално сме в една политическа структура, към която принадлежи и еврото, към което пък е привързан нашият лев. Ясно е ,че трябва много да се "оцапа" положението от нашият елит, за да има дори преизчисление на курса, камо ли да падне борда. Колкото до прекотирането - никога не бих подценил възможността на "елита" ни да се оклепа юнашки :) Всичко зависи от мащаба на проблема, а той още не е уточнен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 3
Батя
преди 9 години
Много хитреци станаха да взимат яко заеми и после да искат 70-80% орязване!Че кой не би отказал такъв подарък!? Но няма безплатен обяд... поне не и редовен :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
LuckyYou
преди 9 години
В интерес на истината разпадането на един борд става много по-трудно, отколкото неразпадането му - Нека да направим аналогия с държави от Европа, на чиито континент ние принадлежим - при колко държави валутният борд НИКОГА не се разпадна ? Ами доста. Сетете се сами кои са те!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 8
korker
преди 9 години
Браво на аржентинците, нашите братя по борд и съдба.Правилно са решили, като няма пари за погасяването на натрупаните дългове, да обявяват мораториум и кредиторите да си гледат работата.Ние това с мораториума сме го правили, 2-3 пъти, имаме опит. И те са го правили. И те имаха борд преди десетина години, ние все още си го крепим, но май ще си трупаме нови и нови заеми за да кърпим дупките в момента.Колко е рекорда за устискване на борд, т.е. колко време е бил най-дългия борд в света, преди да се разпадне?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още