IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Амбициозният проект Desertec приключва безславно

Акционерите масово се отказват от плановете си за изграждането на гигантска мрежа от ВЕИ-централи

17:47 | 14.10.14 г. 4
<p>
	Снимка: <em>Desertec Foundation</em></p>

Снимка: Desertec Foundation

Амбициозният проект за изграждането на гигантски фотоволтаичен парк в пустините на Близкия Изток и Северна Африка, който да бъде свързан с мрежата на вятърни и термални централи в Европа – Desertec, ще приключи безславно, след като повечето акционери отказаха участието си в него.

В началото на седмицата в Рим се проведе среща на участниците в проекта и се оказа, че само три от 19-те компании желаят да продължат участието си, съобщава Reuters.

В начинанието засега остават ACWA Power от Саудитска Арабия, германската RWE и китайската държавна електроразпределителна компания SGCC. Те ще продължат плановете, но в „адаптиран формат“.

Амбициозният план беше изоставен от компании като Deutsche Bank, застрахователят Munich Re, както и швейцарският конгломерат ABB. Според компанията, която управлява проекта, причината за масовото напускане на акционерите са високите разходи.

Предишните планове предвиждаха на площ по-голяма от територията на Белгия да бъдат разположени фотоволтаици, които да произвеждат повече от 1 тераватчаса ток годишно. Първите анализи на индустрията обаче показаха, че в страните от Северна Африка има висок политически риск. На базата на това инвеститорите прецениха, че с бюджет от над 400 млрд. евро проектът ще се окаже прекалено скъп.

От друга страна Европа се бори със собствения си „соларен бум“ и идва ли ще има нужда да внася допълнително енергия от възобновяеми източници, коментира още Reuters.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 31 rate down comment 2
supertrader
преди 9 години
Да се вкарва тока от фотоволтаици в мрежа е като да се правят каменни компютри - светлината е извънмрежово разпространена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 3
Бате Пешо
преди 9 години
Ей така тихомълком ще завършат всичките.Това е една грандиозна измама и далавера по цял свят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 41 rate down comment 0
MZ/X
преди 9 години
Цената на фотоволтаичнитете панели за последните 5 години падна с около 80%, като се увеличи и тяхната ефективност. Проблемът на Дезертек са не само размирните райони, а и огромните разходи по изграждането на електропреносна мрежа от Африка до Европа и технологичните загуби при преноса на електроенергия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още