IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Credit Suisse: Светът забогатява, но е по-податлив на социални кризи

По-бедната половина от световното население притежава под 1% от общото богатство, изтъква анализатор на швейцарската банка

21:07 | 14.10.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Credit Suisse: Светът забогатява, но е по-податлив на социални кризи

Светът става все по-богат, като световното богатство е с 20% над предкризисния си връх през 2007 г., нараствайки с 20 трлн. долара през изминалата година да 263 трлн. долара. Според ново изследване на Credit Suisse обаче се създават условия, които в миналото предизвикаха социални кризи.

САЩ отново са начело по увеличение в богатството на домакинствата - с 8,9 трлн. долара за 12-те месеца до средата на 2014 г., се казва в доклад на инвестиционната банка. Европа е втора по принос с ръст на богатството от  8,1 трлн. долара.

Въпреки огромния възход през последните години, Китай, който представлява 21% от пълнолетното население на света, добавя само 715 милиарда. През изминалата година Китай е създал толкова милинери, колкото и Испания и Япония.

"В следващите няколко години на развиващите се пазари ще се пада около 20 на сто от световното богатство, но ако се вгледате в Русия и Турция - страни, които преминаха през сътресения и отслабване на валутата – ще видите, че делът им в богатството е намалял", коментира Майкъл О‘Съливан, главен инвестиционен директор за Великобритания в Credit Suisse.

Промените в богатството на домакинствата, които Credit Suisse измерва в долари, до голяма степен се определят от цените на имотите и раздутите финансови пазари, подпомогнати от масираната програма за изкупуване на облигации на Федералния резерв на САЩ.

"В някои страни, 90 процента от богатството се състои от имущество", посочва О'Съливан. "Покачването на акциите през последната година също много вдигна богатството в САЩ."

Тъй като докладът измерва богатството в долари, Европа печели от поскъпването на еврото спрямо зелената валута с 5,3% през тази година.

Credit Suisse също така отбелязва покачването на неравенството. "Повечето от показателите за благосъстоянието и неравенството в доходите са на нива, които са предизвиквали социални и политически дебати или кризи", изтъква О'Съливан. Той посочва, че по-бедната половина от световното население притежава под 1% от общото богатство.

Швейцария е най-богатата нация със средно богатство на домакинство от половин милион долара. Австралия запазва второто място. Следват Норвегия и САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Да ви кажа, ако сравня "моето" богатство с това на дядо си от Късъмово, ами дядо беше по-богат!Да си съдера *** от работа, неговия рай не мога да имам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
нали тва им е мечтата едно правителство, една банка, една валута - (The Waltons. The Kennedys. The Rockefellers....http://***.forbes.com/sites/luisakroll/2014/07/08/americas-richest-families-185-clans-with-billion-dollar-fortunes/) най-богатите фамилии да управляват, останалите да бачкат кат откачени и да сме зомбясани и освирепели за някви хартии където те ги печатат. Те мътят водата, а народа мисли Обама, Меркел тоя оня, трепеш ги тея и няма да има проблеми ...С биткойна нещо не мина номера, също и тоя руския пингвин много им размъти водата, ама много и за тва ме кефи, да видим как ще продължи по нататък ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
SSIW
преди 9 години
"По-бедната половина от световното население притежава под 1% от общото богатство"....................Може да се погледне и с позитивизъм на ситуацията : поне няма да е голяма психическа травма за хората да се разделят с "богатството" си ...в страни от майтапа обаче, това си е предвестник на сериозно сътресение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
забогатяват само такива кат Credit Suisse останалото народ - скрап, роби и шерпи ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още