fallback

Credit Suisse: Светът забогатява, но е по-податлив на социални кризи

По-бедната половина от световното население притежава под 1% от общото богатство, изтъква анализатор на швейцарската банка

21:07 | 14.10.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Светът става все по-богат, като световното богатство е с 20% над предкризисния си връх през 2007 г., нараствайки с 20 трлн. долара през изминалата година да 263 трлн. долара. Според ново изследване на Credit Suisse обаче се създават условия, които в миналото предизвикаха социални кризи.

САЩ отново са начело по увеличение в богатството на домакинствата - с 8,9 трлн. долара за 12-те месеца до средата на 2014 г., се казва в доклад на инвестиционната банка. Европа е втора по принос с ръст на богатството от  8,1 трлн. долара.

Въпреки огромния възход през последните години, Китай, който представлява 21% от пълнолетното население на света, добавя само 715 милиарда. През изминалата година Китай е създал толкова милинери, колкото и Испания и Япония. "В следващите няколко години на развиващите се пазари ще се пада около 20 на сто от световното богатство, но ако се вгледате в Русия и Турция - страни, които преминаха през сътресения и отслабване на валутата – ще видите, че делът им в богатството е намалял", коментира Майкъл О‘Съливан, главен инвестиционен директор за Великобритания в Credit Suisse.

Промените в богатството на домакинствата, които Credit Suisse измерва в долари, до голяма степен се определят от цените на имотите и раздутите финансови пазари, подпомогнати от масираната програма за изкупуване на облигации на Федералния резерв на САЩ.

"В някои страни, 90 процента от богатството се състои от имущество", посочва О'Съливан. "Покачването на акциите през последната година също много вдигна богатството в САЩ."

Тъй като докладът измерва богатството в долари, Европа печели от поскъпването на еврото спрямо зелената валута с 5,3% през тази година.

Credit Suisse също така отбелязва покачването на неравенството. "Повечето от показателите за благосъстоянието и неравенството в доходите са на нива, които са предизвиквали социални и политически дебати или кризи", изтъква О'Съливан. Той посочва, че по-бедната половина от световното население притежава под 1% от общото богатство. Швейцария е най-богатата нация със средно богатство на домакинство от половин милион долара. Австралия запазва второто място. Следват Норвегия и САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:24 | 12.09.22 г.
fallback