IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Връзката между парите и щастието

Нивото на удовлетвореност от стандарта на живот на домакинствата в развиващите се пазари е напът да се изравни с това на семействата в развитите страни

17:01 | 01.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Графика на деня: Връзката между парите и щастието

Проучване сред 43 държави, проведено от американския център за изследване на общественото мнение Pew Research Center, показва, че нивото на удовлетвореност на домакинствата в развиващите се пазари е напът да се изравни с това на семействата в развитите държави, пише The Economist.

В своята анкета от Pew молят респондентите да измерят по скалата от 0 до 10 как оценяват живота, който водят. Тези, които попадат в интервала от 7 до 10, се считат за „щастливи“.

През 2007 г. 57% от анкетираните в богатите страни попадат в тази граница, докато само 33% от домакинствата в развиващите се държави се определят като „щастливи“. Делът на бедните страни е само 16%. Цифрите разкриват класическото разбиране за стандарта на живот, според което би следвало по-богатите да са и по-щастливи.

Но през 2014 г. 54% от запитаните от развитите държави определят себе си като „щастливи“, а в развиващите се пазари делът на семействата се повишава до 51 на сто.

Сближаването в нивото на удовлетвореност от начина на живот се случва благодарение на резките подобрения в редица страни, измежду които Индонезия (+35) и Пакистан (+22).

В 12 от 24-те развиващи се пазара половината или повече от половината от населението поставя стандарта на своя живот в горните граници на критериите за оценка на Pew Research Center.

Връзката между доходите и удовлетворението не е прекъсната. Бедните държави все още изостават – само една четвърт от населението там се определя като „щастливо“.

Налице е тясна връзка между растежа на доходите и щастието. А по страни - по-богатите са по-доволни от своите бедни съседи. Но връзката между парите и удовлетворението е по-сложна, отколкото е изглеждала преди, пише още The Economist.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:11 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още