IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 25 млрд. долара незаконен капитал са изтекли от България за 10 години

България е на 33-то място от 145 развиващи се икономики по изтичане на незаконни финансови потоци, сочи доклад

13:14 | 16.12.14 г. 5
Над 25 млрд. долара незаконен капитал са изтекли от България за 10 години

Над 25,35 млрд. долара незаконен капитал, свързан с престъпления, корупция и укриване на данъци, е изтекъл от България за 10 години – от 2002 до 2012 г., сочи доклад на базираната във Вашингтон изследователска и консултантска организация Global Financial Integrity (GFI).

Най-голяма сума е напуснала страната през 2008 г. - 5,365 млрд. долара, сочат още данните от доклада, а най-малка – през 2010 г. (730 млн. долара).

Средно на година през периода от България са изтичали по 2,5 млрд. долара. Така страната се нарежда на 33-то място сред общо 145 развиващи се икономики, включени в доклада.

Общата стойност на незаконните финансови потоци е достигнали исторически връх от 991,2 млрд. долара през 2012 г., което е драстично увеличение спрямо 2003 г., когато са били едва 297,4 млрд. долара.

За разглеждания период незаконните финансови потоци растат с коригиран спрямо инфлацията среден годишен темп от 9,4%. В много райони на света обаче те се увеличават много по-бързо, особено в Близкия изток и Северна Африка, както и Субхсахарска Африка.

С обща стойност от 6,6 трлн. долара за десетилетието незаконните финансови потоци са равни на 3,9% от брутния вътрешен продукт на развиващия се свят. Като дял от икономиката Субсахарска Африка е най-силно засегната – незаконните потоци там са равни на 5,5% от нейния БВП. След нея се нареждат развиваща се Европа (4,4%) и Азия (3,7%).

„Изключително притеснително е да се наблюдава как растат незаконните потоци“, коментира д-р Дев Кар, основният автор на проучването.

„В рамките на десетилетието незаконните финансови потоци от развиващите се страни растат с 9,4% всяка година в реално изражение, значително изпреварвайки икономическия ръст.  Нещо повече, тези потоци растат най-бързо и са равни на най-голям дял от БВП в някои от най-бедните региони. Тези разкрития подчертават спешността на политиките, които трябва да се направят за разрешаване на проблема”, допълни той.

Най-големият източник на незаконен капитал са документални измами и фалшиви фактури, като те формират 77,8% от целия незаконен поток.

Китай води в класацията, като за 10-те години страната са напуснали 1,25 трлн. долара. Следват Русия, Мексико, Индия и Малайзия. 

Общи незаконни финансови потоци от развиващите се икономики, 2003-2012 (в млрд. долари)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Че това пари ли са за десет години?Само спечелилите зелени карти, те са хиляди, но да сметнем за 100 000 човека, като си продадат апартаментите и изнесат парите , слагам най ниските цени, смятайте....100 000 Х 40 000 =4 000 000 000, Друг е въпросът, че България олекна с два милиона народ, а не някакви си 100 000...... И всикчи те са "изнесли" пари, законно или не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
vstoykov
преди 9 години
Подготвят охлоса за капиталови контроли.В момента е напълно законно да си изнесеш парите извън страната и даже извън ЕС. Няма нито един закон, който да го забранява.Сега етатистите от високите етажи на корупционната машина (потърсете статията на Григор Гачев "Рушветната машина"* за повече информация) ще започнат да реват как трябва да се напишат нови закони, които да ограничат "изтичането" на капитал с цел да съберат повече данъци (повече данъци - повече възможности за крадене от бюджета).Троловете социалисти-етатисти ще реват: "Това са нашите пари! Парите за пенсии, за лекари, за учители и т.н.". Само че това не са техни пари. Който ги е спечелил - негови са.Обаче социалистите имат друго мнение - според тях парите на богатите са всъщност на "работниците" (и пенсионерите) - лошите капиталисти работодатели експлоатират работниците и затова държавата трябва да вземе парите от богатите капиталисти и да ги раздаде на "бедните".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
bgMan
преди 9 години
Чакаме първо главния надничар да се изходи..., т.е. ТИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
Internet
преди 9 години
Надничарчетата нещо да кажат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Internet
преди 9 години
Надничарчетата нещо да кажат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още