fallback

Канадски производител на петрол от нефтени пясъци е на крачка от фалит

Laricina Energy не е в състояние да изплаща дълговете си към най-големия пенсионен фонд в северноамериканската страна

21:42 | 06.01.15 г. 6

Производителят на петрол от нефтени пясъци Laricina Energy Ltd съобщи, че вече не е в състояние да финансира дълговете си към най-големия пенсионен фонд в Канада CPP Investment Board, предава The Wall Street Journal.

Главният изпълнителен директор на компанията заяви в понеделник, че Laricina е в преговори с фонда и изрази увереност, ще бъде постигнато споразумение, което да даде възможност на Laricina Energy да останат в бизнеса. В противен случай дружеството ще бъде принудено да изпадне във фалит.

"Имаме очаквания, че ще се стигне до споразумение със CPP", заяви  в интервю изпълнителният директор Глен Шмид."CPP е силен поддръжник на компанията", каза той.

Представител на пенсионния фонд отказа да коментира казуса.

В петък Laricina представи тримесечните си данни за производството, което остана с 18% надолу спрямо очакванията за добив на 1 255 барела дневно. Това доведе до загуба на компанията в размер на 150 млн. канадски долара (127,6 млн. щатски долара).

В резултат на това базираната в Калгари компания, която произвежда "черно злато" от нефтени пясъци в Северна Алберта, заяви, че може да бъде принудена да спре.

Въпреки че неплатежоспособността на компанията не е пряко свързана със скорошния спад на цените на петрола, продължаващото понижение на стойността засилва натиска върху Laricina Energy. Компанията предупреди през ноември, че може да бъде принудена да отложи развиването на част от проектите ѝ, ако не набави допълнително финансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:59 | 07.09.22 г.
fallback