IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виена отново е градът с най-високо качество на живот, София е 115-та

В топ 10 на класацията на Mercer преобладават европейски градове

21:03 | 04.03.15 г. 26
<p>
	Австрийската столица може да се похвали с наситен културен живот. <em>На снимката: Виенската опера, Ройтерс</em></p>

Австрийската столица може да се похвали с наситен културен живот. На снимката: Виенската опера, Ройтерс

Столицата на Австрия Виена отново е обявена за града с най-високо качество на живот в света, сочи класацията на консултантската компания Mercer за 2015 година.

София е на 115-то място в класацията, която обхваща общо 230 града.

Първите пет позиции остават непроменени спрямо миналата година: на второ място е Цюрих в Швейцария, следван от Окланд в Нова Зеландия, Мюнхен в Германия и Ванкувър в Канада.

Топ 10 се допълва от германските градове Дюселдорф и Франкфурт, Женева в Швейцария, Копенхаген в Дания и Сидни в Австралия.

От страните в Централна и Източна Европа най-добре се представя Прага - на 68-мо място, както и Будапеща и Любляна, които са класирани заедно на 75-то място. Румънската столица Букурещ заема 110-то място.

Най-зле класираните градове в региона са Киев – 175-то място, Тирана – 180-то  и Минск – 189-то.

В дъното на световната класация е иракската столица Багдад.

Проучването има за цел да помогне на компаниите и организациите да определят какви средства да отпускат за компенсации и надбавки за персонала си в чужбина. Фирмата използва няколко критерии, сред които политическа стабилност, здравеопазване, образование, престъпност, възможност за почивка и транспорт.

Виена, в която живеят 1,7 милиона души, оглавява класацията за шеста поредна година. Австрийската столица може да се похвали с наситен културен живот, всеобхватно здравеопазване и умерени жилищни цени. Обширната мрежа за градски транспорт струва само едно евро на ден с едногодишна карта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 7
misanthrope
преди 9 години
Някои са си ***. да вижда се
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 9 години
И е така откак аз съм стъпил за сефте във Виена, демек - 1986 г., а колко преди това - не знам! Та искам да кажа, че си е доста трайно състояние това на Остерайха... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 15
michaelis
преди 9 години
Униеврситетите баце са ти без пари, ако надвишиш срока за следване става по 700 лв. на месец семестъра т.е. 350 евра И Баце САЩа не мое да им стъпи на тея *** комунистите тука на малкия пръст в САЩа не съществува тоя филм, който е в тея малките Алпийски вредни държавици, но и тоя влак ше спре и Китайците ше ни изядадат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 15
michaelis
преди 9 години
мне баце за Австрията мисля знам по-добре .... :)) капитализъм само ви се привижда на вас. В Австрия е комунизма, който при Тато ние не можахме да построим, ей тва е тука. Има държавни служители ако ще да падне света не моеж да ги уволниш, най-големите предприятия са държавни, тоци, моци, пощи, железници и т.н. Има дет си жиеят на социалка цял живот без един работен ден (а тва кога ли ше свърши ненам?!?) Социални жилища, плащат ти наем, ток, бла бла ако си социално слаб, детски помощи, 13 и 14 заплата бонуси зависи ква е фирмата и т.н. и т.н. Това баце Капитализъм ли е ?? Това ли е в САЩА .... :)))) Ааааахаааа ей тва е СОЦИАЛИЗМА БАЦЕ в Петък да се работи до 13:00 и кой от къде е ... КОМУНИЗЪМ е тва баце :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 8
georgi_shum
преди 9 години
Баце:)Честито:) Австрия е една от родините на капитализма;) Капитализма може да е социално ангажиран, и Австрия го доказва. Социализъм не значи социален :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 19
michaelis
преди 9 години
Еееми не знам те са комунисти, и социални и ала бала,рабона седмица на 38.5h университетите са по-евтини от София, болниците са без пара, здрваната всичко ти покрива,...... а ние сме по-демократични като Сашшш и сме *** *** .... също като Сашшш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още