IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Китай сближават отношенията си покрай преговорите с Иран

Поддържаме тясна координация с всички заинтересовани страни, включително Вашингтон, посочиха от китайското правителство

12:40 | 04.04.15 г.
САЩ и Китай сближават отношенията си покрай преговорите с Иран

Обсъдената през тази седмица рамка за ядрената сделка тази седмица с Иран беше добра и за засилванетo на отношенията между Китай и САЩ, заяви китайският външен министър Уан И в разговор с държавния секретар на САЩ Джон Кери.

Договорът може да бъде приложен за всички страни, които конфискуват исторически ценности чрез съгласувани усилия, посочиха заедно Уан и Кери в изявление, разпространено от Министерството на външните работи на Китай и цитирано от CNBC.

"Китай и Съединените щати, поемайки големи отговорности по отношение на защитата на международната система за неразпространение на ядрено оръжие, имаха добър контакт един с друг по време на преговорите, изпращайки позитивна енергия в двустранните отношения", отбеляза Уан.

"В опит да ce финализира едно всеобхватно споразумение, както е планирано, Китай ще поддържа тясна координация с всички заинтересовани страни, включително Съединените щати, както и ще продължи да играе конструктивна роля в процеса", добави китайският министър.

Въпреки че Китай и Съединените щати са в конфликт относно киберсигурността на китайската валута юан, двете най-големи световни икономики все пак си сътрудничат тясно по някои международни въпроси, включително иранските и севернокорейските ядрени спорове.

Според съвместното изявление Джон Кери е казал, че САЩ оценява важната и конструктивна роля на Китай в последните ядрените преговори на Иран.

Според предварителна информация, публикувана в четвъртък, след осем дни на преговори между Иран и шестте световни сили в Лозана, Швейцария, пътят за уреждане на спора е все по-открит, което ще успокои западните опасения, че Иран може да се възползва с военни цели от ядрената си програма.

Дебатите бележат най-важната стъпка към сближаване между Вашингтон и Техеран от Иранската революция през 1979 г. насам и имат потенциала да сложат край на десетилетията на международна изолация, които имаха дълбоки политически последици за целия Близък изток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още