IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как в Мексико знаят, че предстои земетресение

Умна система за ранно предупреждаване дава на жителите на столицата близо 2 минути за реакция, преди трусът да удари

11:06 | 29.04.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Евакуирани служители след земетресение в Мексико Сити на 20 март.<em> Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Евакуирани служители след земетресение в Мексико Сити на 20 март. Снимка: архив Ройтерс

На 18 април в Мексико Сити имаше силно земетресение с магнитуд 7,2, което накара хората да се крият под масите. Трусовете са честа заплаха за 20-милионното население на града, което преживява десетина по-слаби земетресения на година. Паниката обаче се намалява от факта, че хората знаят за земетресението няколко минути, преди земята да започне да трепери, пише сп. Economist.

Преди големия трус този месец много мексиканци вече са напуснали сградите в търсене на безопасно място. Никъде по света прогнозирането на земетресения не е възможно по този начин. Как го правят в Мексико?

През 1985 г. цели квартали от мексиканската столица са сринати след мощно земетресение с магнитуд 8,1. Жертвите са над 10 хил. Щетите са огромни – части от града все още се възстановяват. Влиянието върху обществото е още по-голямо.

Според някои историци именно земетресението е допринесло за края на хегемонията на Институционалната революционна партия, чиято неспособност да се справи с последствията подкопа претенциите й да е партията, която най-добре знае как се управлява. Мащабът на бедствието и неадекватният отговор на държавата предизвикаха невиждана обществена реакция. Жителите на Мексико Сити решиха, че следващия път ще бъдат по-подготвени.

След няколко години те вече разполагат с умна система за ранно предупреждаване. Епицентърът на земетресенията, които засягат Мексико Сити, разположен приблизително в центъра на страната, обикновено е на юг - там се срещат Северноамериканската континентална плоча и Кокосовата плоча. Това означава, че земетресенията първо се усещат в щати като Оахака на тихоокеанското крайбрежие.

Затова сеизмолозите са инсталирали сензори в южната част на страната, които разпознават първите трусове и изпращат предупреждение към столицата. Сеизмичната вълна се движи със скорост от над 11 хил. км в час. Звучи бързо, но това означава, че на земетресението му трябват близо 2 минути, за да измине разстоянието от над 300 км от Оахака до Мексико Сити. Междувременно сигналът от сензорите се предава на практика едновременно в столицата, където се задействат аларми. Те дават достатъчно време на хората да изскочат на улиците, преди да пристигне земетресението.

Защо в другите държави няма такива системи за ранно предупреждаване?

В Япония има подобна система, а Калифорния се опитва да изгради. Като цяло обаче те осигуряват много по-малко време от системата в Мексико. Причината е, че Япония и Калифорния, както и повечето земетръсни зони всъщност се намират точно върху разломите. Затова земетресенията там идват миг след първите трусове.

За разлика от тях, Мексико Сити лежи на стотици километри от най-близкия разлом, което му дава 1-2 минути, преди да го застигне вълната. Обикновено толкова отдалечено място не би било земетръсна зона, но мексиканската столица е построена на дъното на пресъхнало езеро, поради което меките почви усилват дори и слабите трусове до мощни земетресения. Така силата на системата за ранно предупреждаване на града е построена именно върху слабостта на основите му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още