IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-скъпо струващите земетресения за всички времена

Дори и при най-силните земетресения, икономическите щети и човешките жертви могат да варират значително

12:10 | 22.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Спасителен работник търси оцелели в руините на град Минами-Синарику. Снимка: БТА</p>

Спасителен работник търси оцелели в руините на град Минами-Синарику. Снимка: БТА

Земетресението в Япония от 11 март разтърси международните пазари, докато светът все още опитва да оцени действителността на човешкото и икономическо опустошение в страната.

Земни трусове със сила 9 по скалата на Рихтер са рядкост, по данни на Службата за геоложки проучвания в САЩ. В световен мащаб ставаме свидетели на средно едно земетресение със сила над 8 по Рихтер годишно. Броят им разбира се варира през годините, като например има осем такива през 2007 година и нито едно през 2008 година.

Човешките жертви и икономическите щети обаче варират значително, дори и при най-силните земетресения. Най-разрушителните възникват в непосредствена близост до гъсто населени райони и последиците от тях могат да се изострят съществено, когато хората не са надлежно предупредени за вторични прояви, като цунами, вторични трусове или свлачища.

Въпреки това загубите на човешки живот и материалните щети са неизбежни, тъй като дори и най-модерните системи за предупреждение могат да дадат на хората само няколко минути, за да потърсят сигурност преди природното бедствие да настъпи.

Макар все още да е твърде рано да се оценят загубите от катастрофата в Япония, земетресението от 11 март вероятно ще се превърне в едно от най-скъпо струващите в историята. През миналата седмица Институтът за застрахователна информация в САЩ изнесе списък на най-скъпо струващите земетресения за всички времена на базата на общите загуби, изплатени от застрахователните компании, пише CNBC.

„Застрахователната индустрия ще изпълни обичайната си роля и ще отговори икономически най-напред, помагайки на Япония да се възстанови от опустошителното земетресение, точно както направи в Нова Зеландия и Чили”, коментира за CNBC д-р Робърт Хартвиг, икономист и председател на Института за застрахователна информация в САЩ.

И така, кои са най-скъпо струващите земетресения в света за всички времена, и по какъв начин са повлияли на глобалната икономика? Вижте оценката на щетите, жертвите и разходите, предизвикани от тях в галерията.

* Класацията е направена на база изплатените застрахователни обезщетения, а не въз основа на оценката за икономическите щети като цяло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още