fallback

Турция уведоми ООН за въздушните удари срещу "Ислямска държава"

Според турски медии Анкара е започнала офанзива и срещу лагери на Кюрдската работническа партия в Северен Ирак

09:02 | 25.07.15 г. 1

Турция е уведомила ООН, че е предприела въздушни удари срещу "Ислямска държава", защото сирийското правителство нито е способно, нито желае да се справи с радикалната ислямистка групировка, предаде Ройтерс.

Турция се сблъсква с нарастващо трансгранично насилие по протежение на 900-километровата си граница със Сирия, където "Ислямска държава" се възползва от продължаващата вече над четири години гражданска война, за да завземе обширни територии, отбелязва информационната агенция, цитирана от БТА.

В писмо до генералния секретар на ООН Бан Ки-мун и Съвета за сигурност Анкара оправдава действията си, като се позовава на Член 51 от Устава на ООН, който се отнася до отделното и колективно право на самоотбрана срещу въоръжено нападение.

"Очевидно е, че режимът в Сирия нито е способен, нито желае да пресече тези заплахи, произтичащи от неговата територия, което несъмнено излага на опасност сигурността на Турция и нейните граждани", пише в писмото на заместник постоянния представител на Анкара в ООН Левент Елер, с което Ройтерс разполага.

"Сирия се превърна в убежище за “Ислямска държава”. Този район се използва за обучение, планиране, финансиране и извършване на трансгранични нападения", посочва дипломатът.

Турски самолети атакуваха цели на "Ислямска държава" в Сирия вчера и по този начин се присъединиха към оглавяваната от САЩ международна коалиция, която бомбардира мишени на групировката в Сирия от десет месеца.

По думите на Елер Турция е инициирала "необходимите и съразмерни действия срещу Ислямска държава в Сирия, включително в координация с отделни членове на Глобалната коалиция, за да парира терористичната заплаха и да предпази територията и гражданите си".

Според Устава на ООН 15-членният Съвет за сигурност трябва незабавно да бъде уведомяван за всякакви действия, предприемани от държави за самозащита срещу въоръжено нападение.

След като дълго време с неохота беше партньор на оглавяваната от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава", Турция се съгласи също нейни военновъздушни бази да се използват от Вашингтон и коалиционните самолети за удари срещу групировката.

Междувременно турски бойни самолети предприеха нападения срещу лагери на радикалната Кюрдска работническа партия в Северен Ирак снощи, съобщават турски медии. Ройтерс отбелязва, че засега не може да потвърди информацията.

ТАСС съобщава, също цитирайки турски медии, че снощните авиоударите са преминали в две фази. Първата е била срещу цели на "Ислямска държава" в Сирия. Използвани са авиобомби с лазерно насочване. Има сведения, че освен турски изтребители са били задействани и такива на международната коалиция, на която Анкара разреши да ползва авиобазите й.

Втората фаза, в която са участвали изтребители Ф-16, разположени в база в Диарбекир, са навлезли в Северен Ирак, в пограничните райони Зап, Метина, Басян и Авашин, където има лагери на Кюрдската работническа партия. Местни източници съобщават, че военновздушните сили са нанесли удари по пет лагера на кюрдските бойци.

Междувременно стана ясно, че Анкара и Вашингтон са се договорили за създаването на зона в Сирия, свободна от "Ислямска държава". Зоната ще бъде дълга 98 км и широка 40 км. Част от територията в момента е под контрола на ислямистите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:52 | 14.09.22 г.
fallback