IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция отстъпи – САЩ ще обстрелват "Ислямска държава" от бази в страната

Турски военни сили влязоха в директен сблъсък с ислямистите в Сирия след атентата в Суруч

10:25 | 24.07.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу председателства съвета за национална сигурност.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу председателства съвета за национална сигурност. Снимка: Ройтерс

Турция даде съгласието си американските военни сили да осъществяват въздушни удари срещу „Ислямска държава“ от бази в страната, съобщава FT.

За Анкара това е сериозен завой в политиката, който отбелязва крайъгълния камък в координацията по отношение на ударите срещу ислямистката групировка, действаща на територията на Сирия и Ирак, отбелязва изданието.

Решението на турското правителство беше обявено след телефонен разговор между президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и президента на САЩ Барак Обама. То позволява на американски изтребители и дронове да осъществяват удари над „Ислямска държава“ в Сирия от територията на страната.

„САЩ и Турция продължават с консултациите за начините, по които да задълбочим усилията си в борбата срещу „Ислямска държава“, коментира Алистър Баски, говорител на Съвета за национална сигурност в Белия дом.

„Решихме допълнително да задълбочим сътрудничеството си в борбата срещу „Ислямска държава, с общи усилия да насърчим сигурността и стабилността в Ирак и да съдействаме за политическо уреждане на конфликта в Сирия“, допълва Баски.

Турските военни сили влязоха в сблъсък с ислямски бойци в граничните райони със Сирия. Това е и първият път, в който турски войници директно се ангажират с въоръжена борба срещу екстремистката организация, отбелязва изданието.

Сблъсъкът между турската армия и ислямистите се състоя само четири дни след самоубийствения атентат в крайграничния град Суруч.

Кабинетът на турския премиер Ахмет Давутоглу излезе с изявление, че след среща на съвета за национална сигурност е решено да се приложат и изпълняват стриктно „всякакви мерки, необходими за запазването на обществения ред и националната сигурност“.

В боевете в четвъртък един турски войник загина и двама бяха ранени след обстрел от група от петима мъже в района на турско-сирийската граница. Турските войници са отговорили на стрелбата, като са убили един от ислямистите и са унищожили три превозни средства, използвани от терористите, посочват от военното министерство в Анкара.

Според местни медии турски танкове са преминали границата и са навлезли в сирийски територии, но това още не е потвърдено от властите.

През тази седмица турските власти арестуваха няколко души от „Ислямска държава“, заподозрени в организиране на атаки в цялата страна. За двама от тях беше съобщено, че са чеченци. Това обаче се оказа недостатъчно, за да успокои напрежението. В много градове на страната последваха бурни протести.

Поддръжници на Кюрдската работническа партия отвличаха превозни средства и блокираха магистрали в градовете предимно в югоизточните региони на Турция. Партията пое отговорност и за убийството на трима полицаи.

Вицепремиерът Бюлент Арънч обеща да засили граничния контрол, за да предотврати нелегално преминаване на границата. Това също е голяма промяна в политиката на Анкара. Правителството досега настояваше, че границата е твърде обширна и е трудно да се охранява строго, за да се предотврати преминаването на западни поддръжници на „Ислямска държава“ на територията на Сирия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още