IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция и Йордания планират интервенция в Сирия

Анкара и Аман смятат да създадат буферни зони в пограничните райони

10:30 | 30.06.15 г.
<p>
	Бежанският лагер Ал Заатари, Йордания. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Бежанският лагер Ал Заатари, Йордания. Снимка: архив, Ройтерс

Турция и Йордания планират интервенция в Сирия заради продължаващата гражданска война, съобщават британският в. Guardian и онлайн изданието businessinsider.com.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган разреши промяна в законодателството, което ще позволи на армията да нанесе удар и на джихадистката организация „Ислямска държава“, и на режима на Башар Асад в Сирия. Целта е създаването на буферна зона между двете съюзили се кюрдски групировки, които се борят с ислямистите в Северна Сирия, в граничните с Турция региони.

Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу вчера коментира, че страната му е готова на всичко, за да защити границата си.

През последния месец сирийските кюрди постигнаха значителни успехи във войната с джихадистите, което изнервя правителството в Анкара. Основните опасения са свързани с вероятността кюрдските групи да обединят териториите, които контролират, и да създадат автономна държава в граничните райони на Турция и Сирия.

И през почивните дни Ердоган коментира, че няма да позволи създаването на нова държава в северните райони на Сирия и южните на Турция. „Ще продължим да се борим за това, независимо какво ще ни струва“, заяви той, цитиран от Guardian.

Въпреки решението обаче армията не възнамерява да изпраща поне в близко бъдеще въоръжени сили в Сирия, освен ако Турция не бъде нападната, съобщава турският в. "Хюриет". Анкара е склонна да започне бомбардировки срещу „Ислямска държава“ и да подкрепи логистично умерената опозиция, но при условие, че парламентът го поиска, пише още "Хюриет".

Още в началото на гражданската война в Сирия Турция настояваше за създаването на буферна зона между двете държави заради бежанците. Към момента около 2 млн. души са прекосили турско-сирийската граница в търсене на спасение, което превръща страната в най-големия „приемен център на бежанци“, отбелязва британското издание.

Досега Анкара отказваше да се намесва в Сирия. Според местните медии армията е получила нареждане да бъдат изпратени 18 хил. души през границата, което може да се случи най-рано в петък. Целта е поставянето под контрол на зона с дължина от около 120 км, включително и региони, които в момента са под контрола на „Ислямска държава“ и на Свободната сирийска армия, където да се сформира буферната зона.

Ако успее, Турция на практика ще уцели с един куршум два заека, пише Guardian. От една страна ще може да се изградят бежански лагери на тази територия, която не е турска, но е под нейна протекция, а от друга – ще се предотврати обединяването на териториите, които в момента се контролират от кюрдите.

Създаването на буферната зона ще позволи и на Турция да осъществява по-лесен контрол върху потока на оръжия към бойците в Сирия.

Още не е ясно обаче доколкото намеренията за интервенция ще бъдат последвани от реални действия, отбелязва изданието. Армията не желае да намесва сухопътните войски в гражданската война в Сирия, а предпочита да се присъедини към международната коалиция, която провежда въздушна операция срещу „Ислямска държава“.

Не е ясно и доколко евентуална интервенция ще бъде законна, тъй като нареждането за нея идва от правителството без одобрението на парламента. Одобрението на операцията само от премиера също я поставя под въпрос, тъй като той още не е успял да сформира коалиция. Една от парламентарно представените партии – Републиканската народна партия, също е против намесата в Сирия, тъй като тя обвинява правителството, че влошава ситуацията, като подкрепя ислямските бунтовници срещу режима на Башар Асад.

Същевременно правителството на Йордания планира да създаде буферна зона по северната си граница (южните региони на Сирия) и хуманитарни коридори в сирийските провинции Дераа и Сувейда. В момента режимът на Асад контролира и двете провинции. Координираната бунтовническа офанзива на бойците от Jabhat al-Nusra, които подкрепят терористичната организация Ал Кайда, обаче предизвиква безпокойство в Йордания, че е възможно оттегляне на сирийската армия от региона. Това би предизвикало хаос по границата, както се случи в северозападните региони на страната, отбелязва businessinsider.com.

В буферната зона вероятно ще бъде включен сирийският град Дераа (на стотина км от Аман, столицата на Йордания), който ще бъде обслужван от САЩ и подкрепяните от Йордания умерени бунтовници. Йордания се предвижда да оказва директна военна подкрепа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още